Criză de medicamente, din cauza războiului din Ucraina

Din cauza războiului din Ucraina, unele medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor din nordul țării. Preparatele fabricate în Ucraina, mai ales cele din orașul Harkov, care a fost intens bombardat de armata rusă, sunt aproape de negăsit. Oamenii sunt nevoiți să caute medicamentele necesare săptămâni la rând și se tem că prețurile în farmacii ar putea să crească, relatează NordNews.md.

„Fiul meu avea nevoie de un medicament și tot abia am găsit prin cineva. „Omnadren”, aceste injecții deloc nu sunt în Moldova. Noi mereu doar din Ucraina le aducem. Iar acum în Ucraina nu ai cum să ajungi, război și e o mare problemă.”

„Dacă am venit într-o singură farmacie, nu pot să iau toate medicamentele pe care mi le-a prescris medicul. Am fost nevoită să iau de la 2-3 farmacii.”

„Am fost în toate farmaciile din jur, nu am găsit. Au spus că se poate înlocui, dar cine știe, dacă se poate sau nu, trebuie să consult medicul.”

„Pentru copii, știți, s-a dus soțul și n-a găsit și i-au dat alt medicament care nu i-a priit copilului și e foarte dificil.”

„Acum cu acest război în Ucraina, poate să nu fie prin farmacii, dar oricum se stăruie farmaciștii, fac tot posibilul și aduc medicamente”

„Am rezervat două, ultimele două cutii.”

„Nu, o cutiuță doar mai am de „Ortofen”. Cam criză da, cu acest preparat, dar sperăm că în curând o să fie. Îl mai înlocuim cu alte preparate, sfătuim alte preparate.”

Pavel Florea, directorul Centrului Medicilor de Familie din Bălți, susține că specialiștii în medicină sunt obligați prin lege să prescrie medicamente în funcție de substanța activă, fără a indica denumirea comercială a preparatului.

Pavel Florea, director, Centrul Medicilor de Familie Bălți: „În cazul când dispare un produs, spre exemplu, se înlocuiește cu alt produs cu altă denumire comercială care este importată în țară. Eu mă gândesc că pe piață o să apară alte produse noi, produse în Europa, care o să ne ajute să trecem de etapa asta.”

Pe anul 2022, Spitalul Clinic Bălți a primit 22 de milioane de lei pentru procurarea medicamentelor. Anestezia, narcoticele, soluțiile perfuzabile și alte substanțe necesare pentru tratarea pacienților din staționar sunt aduse din Ucraina.

Serghei Rotari, director, Spitalul Clinic Bălți: „Neavând un preparat, două, poți să-l schimbi, dar în caz dacă poate să apară un deficit de mai multe denumiri de medicamente, e foarte greu. Astăzi noi avem medicamente în staționar și o parte, aproape jumătate din ele, sunt procurate din Ucraina. Procurăm medicamente, să avem o rezervă de la 60 la 90 de zile.”

Amintim că războiul ruso-ucrainean a început acum trei luni, iar odată cu el, în mai multe țări, prețurile la diferite produse de consum au explodat.