Criză de legume în Marea Britanie. Restricții în supermarketuri

Marea Britanie se îndreaptă spre o criză de aprovizionare în sectorul alimentar. Două dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Marea Britanie, au anunțat restricții pentru o serie de produse proaspete printre care se numără roșiile, castraveții sau ardeii.

După cum explică reprezentanții acestora, decizia a fost luată pe fondul vremii proaste care a afectat Europa și Africa de Nord.

Experții avertizează că astfel de măsuri ar putea fi necesare pentru o perioadă mai îndelungată, de câteva săptămâni, notează The Guardian.

Presiunea asupra ofertei a dus la creșterea prețurilor, costul unui kilogram de roșii crescând de la 47 lei  în ianuarie 2020, la 67 lei luna trecută, potrivit cifrelor Oficiului Național de Statistică.

 Producătorii britanici au declarat că livrările de la fermele locale vor fi, de asemenea, afectate, deoarece mulți au redus suprafețele cultivate în timpul iernii pe fondul creșterii costurilor de încălzire a serelor.

Președintele Uniunii Naționale a fermierilor, Minette Batters, a declarat că raționalizarea suplimentară a produselor este luată în calcul din cauza impactului costurilor mai mari ale energiei asupra cultivatorilor britanici.

”Producția internă de salată, inclusiv castraveți și roșii, a scăzut la cel mai mic nivel din 1985”, a declarat marți la conferința anuală a NFU de la Birmingham.

Condiţiile meteorologice dificile din sudul Europei şi Africii de Nord au perturbat recoltarea anumitor fructe şi legume, mai ales roşii şi ardei, conform analizei federaţiei comercianților britanici, notează Agerpres.

Conform estimărilor, perturbările ar urma să dureze câteva săptămâni,

Măsurile vizează loturile de roşii, ardei, castraveţi, salată, broccoli, conopidă şi zmeură.

Agricultorii britanici au avertizat în decembrie că Regatul Unit se îndreaptă spre o criză de aprovizionare în sectorul alimentar, din cauza creşterii costurilor cu care se confruntă cei care lucrează în acest sector.

Marţi, în cadrul conferinţei anuale a NFU (National Farmers’ Union), principalul sindicat agricol din Marea Britanie, guvernul de la Londra a anunţat subvenţii în valoare de peste 168 de milioane de lire sterline destinate agricultorilor britanici, în cursul acestui an, pentru a stimula inovaţia, a susţine producţia alimentară, a ameliora sănătatea şi bunăstarea animalelor şi a proteja mediul.

Aceste subvenţii vor fi acordate în paralel cu lansarea de programe de gestionare ecologică a terenurilor, care urmează să înlocuiască ajutoarele europene în urma Brexitului, a precizat executivul britanic.