Criza COVID a întețit corupția în UE

Pandemia a înrăutățit corupția în Uniunea Europeană, a declarat marți (15 iunie) ”Transparency International”, menționând că cetățenii având uneori nevoie de conexiuni personale pentru a primi îngrijiri medicale, iar unele guverne folosesc criza pentru propriul lor câștig.

 

Într-un chestionar a peste 40.000 de persoane din cele 27 de state membre ale UE în perioada octombrie-decembrie 2020, s-a constatat că, în medie, 29% s-au bazat pe favoruri sau prieteni și familie bine conectați pentru a accesa serviciile de sănătate din sectorul public anul trecut.

 

Șase la sută dintre respondenți au apelat la plata unei mite directe.

 

„Sănătatea, în special, a reprezentat un punct fierbinte de corupție în timp ce guvernele s-au luptat să gestioneze pandemia COVID-19”, a declarat Transparency în raportul său anual privind experiențele și percepțiile oamenilor în UE.

 

Ratele de mită în sectorul sănătății au fost cele mai ridicate în România (22%) și Bulgaria (19%), în timp ce conexiunile pe legăturile personale s-a întâmplat cel mai adesea în Republica Cehă (54%) și Portugalia (46%).

 

Mulți respondenți au spus, de asemenea, că guvernele lor nu abordează pandemia într-un mod transparent.

 

În Franța, Polonia și Spania, 60% dintre respondenți sau mai mulți au simțit acest lucru.

 

Transparency International a numit concluziile „deosebit de îngrijorătoare în contextul actual”.

 

„Nu numai că pacienții cu COVID-19 au nevoie de asistență medicală, dar guvernele din întreaga UE lansează vaccinări pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili la virus și creează planuri de alocare a miliarde de euro pentru recuperarea post-pandemică.”

 

„Corupția amenință toate aceste activități”, a spus Transparency, îndemnând guvernele UE să „își dubleze eforturile pentru a asigura o redresare echitabilă și echitabilă din pandemia în curs”.

 

Autorii raportului au evidențiat Ungaria și Polonia drept țări care utilizează criza ca „o scuză pentru a submina democrația” prin impunerea unor reglementări care slăbesc instituțiile democratice.

 

Privind dincolo de criza sănătății, sondajul a constatat că o treime dintre rezidenții UE cred că corupția în ansamblu se înrăutățește în țara lor, deși au existat diferențe regionale uriașe.

 

În general, aproape jumătate au declarat că guvernul lor face o treabă proastă în abordarea problemei.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/covid-crisis-worsened-corruption-in-eu-watchdog/