Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, propun actualizarea criteriilor de clasificare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Republica Moldova. Schimbările sunt propuse pentru a alinia criteriile la standardele Uniunii Europene, facilitând accesul IMM-urilor la fonduri și programe de sprijin europene și naționale.
Noile propuneri stabilesc că IMM-urile vor fi definite pe baza numărului de angajați și a cifrei de afaceri. Astfel, vor fi considerate IMM-uri întreprinderile cu până la 250 de angajați și o cifră de afaceri de maximum 50 de milioane de euro sau active totale de până la 43 de milioane de euro.
ÎNTREPRINDERILE
- Microîntreprinderi: până la 9 angajați și o cifră de afaceri sau active de până la 2 milioane de euro;
- Întreprinderi mici: până la 49 de angajați și o cifră de afaceri sau active de până la 10 milioane de euro;
- Întreprinderi mijlocii: până la 249 de angajați și o cifră de afaceri de maximum 50 de milioane de euro sau active de până la 43 de milioane de euro.
Proiectul propune noi reguli pentru clasificarea întreprinderilor în funcție de relațiile economice.
ÎNTREPRINDERILE
- Întreprinderi autonome: întreprinderi independente, fără control din partea altor companii;
- Întreprinderi partenere: întreprinderi care dețin participații de 25 la sută sau mai mult în alte companii, dar fără o influență dominantă;
- Întreprinderi legate: întreprinderi care sunt controlate de alte companii, inclusiv prin dreptul de a numi conducerea.
Scopul acestor modificări este de a ajuta IMM-urile din Moldova să-și îmbunătățească accesul la finanțare și să fie mai bine integrate în piața europeană.