Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Proroc Ilie, considerat ocrotitorul recoltelor şi aducătorul de ploi. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar conform tradiţiei se sfințesc fructele și legumele. Iar în multe localităţi este zi de hram.
Potrivit cărților bisericești, Sfântul Ilie este un mare făcător de minuni, aducător de ploi în vreme de secetă, ajutor în sfințirea caselor și ocrotitor al recoltelor.
Preoții spun că, în această zi, sânt binevenite faptele de milostenie. Toate bunătățile care le aduc creștinii la biserică trebuie să fie împărțite neapărat nevoiașilor.
În Moldova, dar și Grecia, creștinii se adresează Prorocului Ilie atunci când nu plouă.
Unul dintre obiceiurile populare în această zi este de a mânca miere cu castraveți. Mierea ajunge, în această perioadă, la cea mai favorabilă stare a ei, dulce și plină de mireasmă. La fel și castraveții.
Se mai spune că, după ziua Sfântului Ilie, vor începe ploile mari de vară.
Potrivit datelor, în Republica Moldova sunt peste 9 mii de bărbaţi care poartă prenumele Ilie, 6 mii se numesc Ilia, iar 670 de femei au numele Ilinca. Doar zeci de persoane sunt înregistrate cu prenumele Ilieş.