Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe

În fiecare an, la 6 mai, creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În credința populară românească, mai este numit SânGeorge sau Sângeorz și este considerat ocrotitorul soldaţilor, agricultorilor, dar şi al păstorilor.

În această zi, în ţară, se sărbătoreşte hramul mai multor localități. Potrivit legendei, Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie creştină.

S-a înrolat în armată şi s-a evidenţiat prin fapte de vitejie, dar şi prin săvârşirea mai multor minuni. Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este împodobirea casei cu ramuri verzi, care marchează renașterea naturii, astfel, oamenii şi animalele vor fi protejate de forţele rele.

Busuiocul este semănat înainte de răsăritul soarelui și se adună de pe câmp plantele medicinale. Usturoiul sădit la Sfântul Gheorghe are proprietăţi vindecătoare.

Dacă va fi vreme ploioasă, atunci se va face grâul și fânul, dacă va fi rouă multă, este semn de bogăție. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai onoraţi în creştinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele, precum şi de regiunile care l-au ales drept ocrotitor.

În Republica Moldova, peste 42 de mii de bărbaţi poartă prenumele Gheorghe şi în jur de 400 de femei se numesc Gherghina.