Creșterea productivității şi calității strugurilor – o necesitate
Creșterea productivității şi calității strugurilor pentru masă, necesitatea implementării tehnologiilor avansate de creștere a acestora, diversificarea piețelor de desfacere și obținerea unor venituri mai mari au fost pilonii discuțiilor în cadrul Consiliului consultativ, la care au participat producătorii și exportatorii strugurilor pentru masă și conducerea Ministerului Agriculturii.
În scopul stabilirii priorităților pentru anul 2023, părțile au analizat dinamica dezvoltării sectorului viticol și evoluția exportului de struguri pentru masă.
Potrivit lui Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, în prezent în depozitele frigorifice sunt circa 3000 tone de struguri pentru masă.
Potrivit lui, pe parcursul anului 2022, a fost exportată o cantitate de circa 76.000 tone, iar de la începutul anului 2023, circa 6000 tone au fost livrate pe piețele UE și CSI. Anual, țara noastră produce peste 100.000 tone de struguri pentru masă.
În anul curent, producătorii își propun să devină mai competitivi și să acorde o atenție sporită la selecţia soiurilor de struguri și să-și adapteze exploatațiile viticole la condițiile locale de creștere.
În prezent, din cele 13.000 de hectare cultivate cu struguri pentru masă, circa 8000 hectare sunt plantate cu soiul Moldova, și doar aproximativ 100 hectare sunt plantații înființate după sistemul Pergola, ce asigură calitate înaltă și productivitate.