Creșterea prețurilor, în atenția Consiliului Suprem de Securitate

Parlamentul ar trebui să constituie două comisii, una care să examineze procesul decizional privind controlul inflației și polica monetară, iar alta – privind eficiența aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi. Deapre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

La ședință s-a discutat despre efectele economice și sociale ale creșterii prețurilor și riscurile asupra economiei naționale.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Am cerut clarificări de la sectoarele în care există semnale că nu s-a intervenit la timp sau unde există în continuare monopoluri. Trebuie să susținem eforturile întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul agro-alimentar. Importăm prea multe produse, în loc să le producem aici, acasă. Trebuie să consolidăm eficiența companiilor din sectorul energetic. Cheltuielile lor operaționale trebuie să scadă. Vom încuraja inițiativa privată, pentru ca oameni de afaceri să își poată crește întreprinderile, să producem mai mult pentru consumul propriu și export”.

Potrivit recomandărilor CSS, comisia parlamentară care va examina procesul decizional privind controlul inflației și polica monetară se va axa pe decizile luate în ultimele 18 luni. Totodată, Ministerul Economiei va analiza și va elimina restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate, iar lanțurile ineficiente de intermediari care monopolizează canalele de distribuire și majorează prețurile nejustificat vor fi eliminate.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor energetici, politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor din sectorul energetic.

CSS mai recomandă Ministerului Muncii să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor de combatere a creșterii prețurilor.