Creșterea păsărilor: rase de găini pentru producția de ouă
O serie de factori, ca vârsta păsărilor, genetica, nutriția, stress-ul și numărul orelor de lumină diurnă, influențează producția de ouă.
În perioada de vârf a producției, o găină face aproximativ un ou pe zi. Însă, în cazul multor efective, pot trece multe zile până când găina face un ou. Pentru a mări producția de ouă, crescătorii pot controla o serie de factori.
Primul pe listă este genetica rasei de păsări. Rasa aleasă este importantă, dacă activitatea este orientată pe producția de ouă. Printre rasele de găini de ouă crescute în România se numără Găina Gât golaş de Transilvania, care produce în medie 130-170 de ouă pe an, cu coaja de culoare albă şi greutatea de 65-75 grame. Găina Gât golaş de Transilvania este o rasă mixtă, fiind crescută atât pentru producția de ouă, cât și pentru cea de carne. Greutatea la cocoși este de 2,5-3 kg, iar la găini de 2-2,5 kg.
O altă rasă recunoscută pentru producția de ouă este rasa Plymouth Rock, originară din Plymouth, Statele Unite ale Americii, și care se evidențiază prin constituție, sănătatea și rezistență. Găinile clocesc în procent destul de mare, puii au ritm rapid de creștere și de îmbrăcare cu penaj. Producția de ouă ajunge la circa 150-170 de bucăți pe an, iar greutatea acestora la 57 de grame.
Rasa mixtă Wyandott înregistrează o producție de ouă de 180-200 de ouă anual, cu o greutate medie de 60 grame.
Deși se apropie, ca greutate, de performanțele exemplarelor din rasele de carne, cele din rasa Orpington au o producție de ouă de 120 -160 bucăți anual, cu o greutate de 65-68 grame.
Producția de ouă a efectivelor din rasa Faverolles salmous este bună, ajungând la o medie de 120 -150 bucăți, cu o greutate de 58 grame.
Găinile din rasa Rhode Island produc în medie aproximativ 200 de ouă pe an, dar producția poate fi crescută, dacă păsările sunt bine întreținute, iar furajarea se face cu produse de calitate. Femelele încep să depună ouă de la vârsta de 6 luni. De altfel, găinile din rasa Rhode Island ocupă primele locuri în topul celor mai bune rase pentru producția de ouă.
Rasa Italiană este specializată pentru producția de ouă, cu coaja albă și o greutate mare, de 60-65 grame. Materialul genetic este foarte des folosit în vederea obținerii hibrizilor comerciali pentru ouă. Puicile pot începe ouatul după vârsta de 4 luni. Însă, temperamentul acestor păsări, deloc docile, face ca răspândirea rasei să fie limitată.
Rasa de găini New-Hampshire se pretează atât la creșterea pentru producția de carne, cât și pentru producţia de ouă, aceasta fiind de aproximativ 160-240 de ouă anual, în funcție de condițiile de întreținere ale păsărilor.
Deși au fost crescute inițial pentru producția de carne, găinile din rasa Sussex au dovedit că își merită locul printre rasele recomandate pentru producția de ouă, care variază între 150 și 230 de ouă pe an. Oul găinilor din Sussex are greutatea medie de 57 de grame.
De asemenea, găinile din rasa Brahma fac ouă cu o greutate medie de 60 de grame, producția ajungând la peste 130 de ouă pe an. Puicile încep să depună ouă de la vârsta de 10 luni.
Crescătorii care doresc să își sporească efectivele, prin incubarea ouălor provenite de la exemplarele din fermă, trebuie să fie atenți să aleagă ouă care provin de la găinile cele mai prolifice, sănătoase, astfel încât puii să fie bine adaptați, grație moștenirii genetice, la condițiile din ferma respectivă.
Producția de ouă depinde, așa cum menționam anterior, și de vârsta găinilor. Perioada de vârf a producției de ouă este cuprinsă între 6-18 luni. Pe măsură ce găinile îmbătrânesc, producția de ouă scade, dar poate crește dimensiunea acestora. De asemenea, o găină prea grasă va face mai puține ouă, comparativ cu una mai „ușurică”.
Pentru o producție bună de ouă, trebuie asigurată furajarea cu produse de calitate a păsărilor.