Creșterea costurilor la îngrășăminte ar putea reduce cantitatea de aplicare

Problemele legate de disponibilitatea gazelor naturale la nivel global provoacă îngrijorări legate și de lipsa de îngrășăminte cu azot. În plus, chiar dacă prețurile la îngrășăminte sunt mari, disponibilitatea îngrășămintelor este pusă sub semnul întrebării, marii producători mondiali limitând exporturile și păstrând produsele pentru piață internă, scrie cotidianulagricol.ro.

Ca urmare, pentru 2022 se preconizează că fermierii nu vor mai cumpără la fel ca și până acum îngrășămintele pe bază de azot. Este clar că din punct de vedere economic, pentru a contrabalansa creșterile de prețuri, se vor aplica doze mai mici de îngrășăminte. Pentru a asigura necesarul de nutriție al plantelor, fermierii trebuie să își îndrepte atenția spre a utiliza cât mai țintit acest input. Când vine vorba de fertilizare, trebuie să începeți cu analiza solului, după care vă puteți echilibra costurile prin decizii agronomice.

Pentru o gestionare mai bună a îngrășămintelor, specialiștii recomandă să utilizați tehnologia de aplicare cu rată variabilă pentru a aplica îngrășăminte doar în zonele unde este necesar. În cazul în care se urmărește îmbogățirea cu azot a solului, se vor utiliza culturi fixatoare de azot (trifoi, lucernă, mazăre), generând o posibilă economisire a îngrășămintelor chimice.