CREȘTEREA ANIMALELOR ”FĂRĂ CUȘTI”, țările UE susțin inițiativa agricolă, dar cu câteva avertismente
Reprezentanții statelor membre au susținut ambiția Comisiei Europene de a elimina treptat creșterea în cuști de la fermele din UE, dar au arătat mult mai puțin entuziasm decât Parlamentul European și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la calendarul inițiativei și sprijinul financiar adecvat pentru fermieri, relatează EURACTIV.
Luni (19 iulie), Comisia și-a prezentat adunarea lunară a miniștrilor agriculturii din UE-27 angajamentul său recent anunțat de a lucra în vederea interzicerii cuștilor pentru animalele de crescătorie.
Viitoarea inițiativă legislativă a fost descrisă de comisarul pentru siguranța alimentelor Stella Kyriakides ca un moment de referință pentru Uniunea Europeană și va urma Inițiativa cetățenească europeană (ICE) „Încheiați epoca cuștilor”, care a adunat 1,4 milioane de semnături care cereau o tranziție către un sistem agricol fără cuști.
Kyriakides le-a spus miniștrilor că executivul UE este doar la începutul întregului proces, dar cu obiectivul clar de a elimina treptat cuștile pentru toate animalele menționate în ICE – găini, iepuri, gâște, rațe, porci și viței – și nu doar cele acoperite de legislația actuală.
Propunerea de interzicere a cuștilor pentru animalele de crescătorie este programată pentru sfârșitul anului 2023 și va face parte din revizuirea în curs a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul politicii alimentare emblematice a UE, Strategia de la fermă la furculiță (F2F).
Kyriakides i-a asigurat pe miniștrii agriculturii că părțile interesate cheie vor fi consultate în următoarele luni și va fi efectuată o evaluare aprofundată a impactului.
Deși miniștrii UE-27 și-au exprimat sprijinul pentru inițiativă, aceștia au evidențiat necesitatea unui sprijin financiar pentru a însoți noua legislație.
„Credem că [inițiativa] este ceva de dorit. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, trebuie să ne asigurăm că nu avem repercusiuni financiare care subminează viabilitatea crescătorilor noștri de animale ”, a declarat reprezentantul polonez.
Potrivit delegatului eston, interdicția cuștilor în agricultură va impune fermierilor să achite un flux semnificativ de resurse care poate dura între 20 sau 30 de ani pentru a restitui investiția inițială.
Finlanda a sugerat, de asemenea, oferirea de stimulente financiare, nu numai prin intermediul programului tradițional al UE de subvenții agricole, Politica Agricolă Comună (PAC), ci în conformitate cu orientările privind ajutoarele de stat, astfel încât toate țările UE să fie tratate în mod egal.
Mai multe delegații au subliniat că viitoarea evaluare a impactului ar trebui să ia în considerare diferențele dintre statele membre în ceea ce privește creșterea animalelor, precum și competitivitatea producătorilor din țările terțe.
Lituania a cerut să ia în considerare termenele realiste pentru punerea în aplicare a noilor cerințe, în timp ce Belgia a subliniat că o abordare „unică pentru toți” ar fi dificil de pus în practică, deoarece există diferențe între speciile de animale și chiar specificități geografice.
În încercarea de a atenua aceste preocupări, comisarul Kyriakides a declarat că va exista o perioadă de tranziție rezonabilă pentru fermieri, care vor fi, de asemenea, sprijiniți de schemele financiare disponibile în PAC.