În Moldova sporeşte numărul de persoane care ating vârsta de pensionare, dar din cauza contribuţiilor reduse nu pot conta pe pensia minimă. Potrivit Infotag, care citează o analiză a finanţelor publice ale Republicii Moldova prezentată marţi de Banca Mondială, acest lucru este valabil mai ales pentru zilierii din sectorul agricol.
Prognozele arată că, în timp, acest lucru va duce la faptul că aproape o jumătate dintre persoanele cu vârsta de pensionare nu vor avea dreptul la o pensie pentru limita de vârstă din cauza lipsei de contribuţii suficiente.
În Moldova, pensiile pentru limita de vârstă reprezintă principala sursă de venit pentru persoanele în vârstă, acoperind aproape 63 la sută din ponderea segmentelor vulnerabile ale populaţiei şi 37 la sută din totalul populaţiei ţării.
Ca un pas pozitiv, banca menţionează restabilirea de către guvern în decembrie 2021 a vârstei iniţiale de pensionare, care a fost redusă temporar, şi înlocuirea indexării duble cu o indexare ponderată care ia în considerare inflaţia şi creşterea PIB-ului.
Se aşteaptă ca acest lucru să îmbunătăţească echilibrul financiar al pensiilor, deoarece media pe termen lung a deficitului de pensii s-a îmbunătăţit şi este acum de aproximativ 1,4 la sută din PIB.
Experţii Băncii Mondiale atrag atenţia asupra faptului că în sistemul actual de pensii rămân inegalităţi din cauza pensiilor privilegiate, de exemplu, pentru lucrătorii din justiţie şi militari.