Cresc prețurile, nu și veniturile

În plină criză, s-au scumpit principalele produse alimentare: laptele și pâinea. În magazine, prețul lactatelor a crescut cu 25, 50, 75 de bani și chiar cu un leu, iar la unele feluri de pâine – cu până la 50 de bani.

Majorările au stârnit nemulțumiri în rândul oamenilor, relatează nordnews.md.

”Noi nu trăim, dar supraviețuim. Să trăiască cei care stau in fotolii de 30 de ani și nu fac nimic și au adus țara la sapă de lemn.”

1litru și jumătate de lapte direct de la producător costă acum cu cinci lei mai mult.

”O sticlă costă 20 de lei, asta înseamnă că un litru costă 13 lei, nu este scump, pentru că necesită multă muncă. În perioada rece a anului, laptele este mai scump, fiindcă este mai gras și mai puțin.”

În același timp, la punctul de colectare din satul Iabloana, un litru de lapte poate fi cumpărat cu 4 lei și 25 de bani. Toamna, când alimentul are un conținut ridicat de grăsime prețul ajunge și la 5 lei.

”Dacă omul are o anumită cantitate de lapte, statul trebuie să-și onoreze obligațiunile și să plătească o anumită sumă de bani, pentru că o dată dacă ar mări prețurile la puncte, s-ar mări și prețurile în magazine”, spune Alin Ciortan, colector, s. Iabloana

”Așa este conducerea, statul nu prețuiește deloc munca noastră de la țară, asta este realitatea. Totul este scump, trebuie să cumperi nutrețul, pentru tot trebuie să dai bani.”

”Chiar într-adevăr, cât costa laptele în magazin și cum este laptele de casă și cel de la magazin. Îmi pare rău, dar altă ieșire din situație nu este.”

Muncim, dar rămânem numai cu munca. Nu avem profit dacă vindem laptele atât de ieftin, dar unde pot să mă mai duc cu dânsul?

Un combinat din Bălți a ridicat costul la pâine cu până la 50 de bani.

”S-a scumpit pâinea neagră. Iată acesta darnețkii, borodinskii s-au scumpit, unele s-au scumpit cu 25 de bani.”

”Pensia au majorat-o cu un procent, dar trebuie să cumpăram pâinea cu zece lei.”

”De-ar mări pensia mai mult. Au majorat-o cu 17 lei, aș spune un cuvânt mai urât, dar nu zic nimic.”

Eu ridic o pensie de 1600 de lei, nu avem chiar nicio bucurie. Dar ce să facem?

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, cea mai mare pensie în Republica Moldova este de 200 de mii de lei pe an.

Printre cei mai bine plătiți sunt foştii procurori şi judecători, care primesc lunar între 20 şi 30 de mii de lei.

Discrepanța dintre bătrânii cu pensii de lux şi cei care o duc de la o zi la alta este una uriaşă.

Din 700 de mii de pensionari, 400 de mii primesc o pensie sub minimul de existenţă.