Credincioșii de stil vechi îi prăznuiesc pe Sfinţii Trei Ierahi

Credincioșii de rit vechi îi prăznuiesc în fiecare an la 12 februarie pe Sfinţii Trei Ierahi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Ei au trăit în anii când biserica, abia scăpată din prigonirile sângeroase ale împăraţilor romani, ajunsese primejduită de erezii, adică de abaterile de la dreapta credinţă.

În această zi, la sate, se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor, iar fetele tinere se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită.

Tradiţia populară mai spune că cine va lucra, nu-i va merge bine în ale casei şi poate să orbească.

Se crede că la această  dată începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă și se schimbă vremea. Dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, iar dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Printr-o hotărâre luată la Atena, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit protectori ai institutiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume.

 Sfântul Vasile cel Mare este simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor; Sfântul Grigore simbolizează ştiința teologică, iar Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă simbolul zelului apostolic prin cuvânt şi faptă, pentru orientarea oamenilor spre învăţatura lui Isus.