COVID-ul nu cedează, cu una, cu două

De mai mult de un an de zile, virusul SARS-Cov-2 afectează milioane de oameni în toată lumea. Potrivit Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, cu sediul la Copenhaga, una din zece persoane care a suferit de Covid prezintă simptome și după trei luni de la infectare.

La o lună după tratament, aproape un sfert din foștii pacineți, mai acuză semne de boală, cum ar fi: dureri musculare şi în piept, oboseală, dificultăți de respiraţie, lipsă de concentrare și crize de memorie.

Toate aceste inconveniente le resimt mai acut lucrătorii din sistemul medical. Multor persoane le este greu să revină la locul de muncă sau să se reintregreze în viaţa socială, fiindu-le tulburat echilibrul emoțional.

Organizația Mondială a Sănătății insistă pe necesitatea evaluării profesioniste și gestionării corecte a pandemiei, aceasta însemnând cercetări continue în domeniu, identificarea unor tratamente inovative și eficiente, precum și protejarea drepturilor celor afectați, în societate și la serviciu.

De la începutul pandemiei, în R. Moldova au fost înregistrate peste 180 de mii de cazuri de infectare cu noul tip de Coronavirus.

Iată de ce este foarte important să respectăm în continuare regulile elementare de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini cu apă și săpun, sau folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool.

De asemenea, trebuie să purtăm masca de protecție și să păstrăm distanțarea fizică în locurile aglomerate.