Uniunea Europeană va stabili o strategie cuprinzătoare de combatere a antisemitismului în acest an, ca parte a unui program de 1,5 miliarde de euro pentru susținerea drepturilor fundamentale din întregul bloc, a declarat marți (20 aprilie) comisarul Margaritis Schinas.
Planul a fost confirmat de Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu „promovarea modului de viață european” la deschiderea unei Conferințe la nivel înalt privind protecția împotriva discriminării rasiale și a intoleranței conexe, organizată de președinția portugheză a UE.
Strategia „va oferi un cadru cuprinzător pentru a completa și a sprijini eforturile statelor membre în prevenirea și combaterea antisemitismului, educarea asupra rememorării Holocaustului și încurajarea vieții evreiești în Europa”, a spus Schinas.
Problema abordării antisemitismului și a altor comportamente rasiste a ridicat agenda UE în urma unei creșteri a rasismului provocată de pandemia COVID și a campaniei Black Lives Matter după incidentele din Statele Unite.
În decembrie anul trecut, liderii UE au semnat o declarație prin care cerea guvernelor europene să impună pedepse mai dure pentru infracțiunile de ură online și antisemitism.
„În următorii șapte ani, vom avea un nou set de programe permanente pentru drepturi și valori ale cetățenilor, care vor căuta să protejeze și să promoveze societăți deschise bazate pe drepturi, democratice, egale și incluzive, bazate pe statul de drept”, a spus Schinas. .
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că UE și comunitatea internațională mai largă trebuie să „profite de moment” pentru a sprijini mișcarea de campanie împotriva rasismului, discriminării rasiale, xenofobiei și intoleranței conexe în Europa și în întreaga lume.
Antisemitismul, precum și prejudecățile și discriminarea împotriva musulmanilor și a altor grupuri religioase și a poporului chinez, au crescut ca urmare a pandemiei COVID-19, care a văzut răspândirea unei serii de teorii ale conspirației.
Pandemia a creat „teren fertil pentru escaladarea practicilor și discursurilor xenofobe și antisemite”, a declarat Francisco André, secretarul de stat pentru afaceri externe al Portugaliei.
Înainte de pandemie, cel mai recent raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE, publicat în septembrie anul trecut, a numărat peste 3.000 de incidente antisemite în întreg blocul UE în 2019.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/non-discrimination/news/eu-will-unveil-anti-semitism-strategy-as-part-of-anti-racism-programme-says-schinas/