Creșterea timpului petrecut în interior în timpul pandemiei COVID-19 poate fi cauzat o creștere semnificativă a miopiei copiilor, potrivit unui nou studiu din Hong Kong.
Publicate în British Journal of Ophthalmology, descoperirile s-au bazat pe studiul în curs de desfășurare a copiilor din Hong Kong, care cercetează continuu condițiile oculare ale copiilor de la 6 la 8 ani.
Studiul a constatat că unul din cinci (19,5%) din cei 709 de copii recrutați la începutul pandemiei (între decembrie 2019 și ianuarie 2020) au dezvoltat miopie pe parcursul a opt luni.
Incidența generală estimată la un an a miopiei pentru copiii de șase ani din epoca COVID a fost de 28% – mult mai mare decât cea de 17% găsită la copiii studiați pre-pandemie.
Cercetătorii observă că aceste modificări au coincis cu o reducere a timpului petrecut de copii în aer liber – de la aproximativ o oră și 15 minute la aproximativ 24 de minute pe zi. Timpul de vizionare în rândul copiilor a crescut drastic în această perioadă, de la 2,5 ore pe zi, la 7 ore.
Autorii subliniază că aceste date s-au bazat pe chestionare, care ar putea avea impact asupra acurateței cercetării. De asemenea, întrucât studiul localizat a fost doar observațional, nu a putut fi identificată ferm o legătură cauzală globală între timpul petrecut în interior și miopia.
Comentând cercetările recente pe această temă, James S Wolffsohn, profesor de optometrie la Universitatea Aston, a declarat pentru BBC Science Focus: „În timpul epidemiei, stilurile de viață s-au schimbat, cum ar fi cantitatea de timp petrecut vizionând ecrane digitale, educația la domiciliu și durata timpului petrecut în aer liber (care a fost asociat cu miopie crescută), dar nu într-un mod consecvent.”
Cu toate acestea, cel puțin noua studii publicate – fără a include acest nou studiu din Hong Kong – au identificat o creștere a progresiei miopiei in timpul pandemiei.
Un studiu a constatat că această progresie miopică a fost inversată parțial după lockdown, sugerând că atât spasmul focalizării ochilor, cât și modificările structurale au contribuit la această rată accelerată.
În încercarea de a controla răspândirea coronavirusului, peste 180 de țări au închis școlile la un moment dat până în septembrie 2020, o mișcare care a afectat un miliard de cursanți (80% din studenții lumii).