Cotidianul englez “The Guardian”: Vinurile europene sunt contaminate masiv cu „substanțe chimice eterne”
Vinurile îmbuteliate după 2010 se dovedesc din ce în ce mai mult nu a fi doar o băutură alcoolică, ci un cocktail cu un postgust tulburător. Un studiu recent a constatat o creștere bruscă a nivelurilor de acid trifluoroacetic (TFA), un produs de descompunere al poluanților persistenți PFAS, cunoscuți și sub denumirea de „substanțe chimice permanente”, scrie The Guardian.
O analiză a 49 de sticle de vin european, realizată de Pesticide Action Network Europe, a constatat că, deși nu s-au detectat acidi grași (AGTF) în probele de dinainte de 1988, vinurile moderne (2021–2024) conțin în medie 121 de micrograme de AGTF pe litru – de șase ori mai mult decât vinurile din perioada 1988–2010.
Motivul este utilizarea pe scară largă a pesticidelor fluorurate și a altor substanțe chimice rezistente la descompunere. Aceste substanțe se acumulează în sol de-a lungul anilor, pătrund în podgorii și – în cele din urmă – ajung în paharul nostru.
Mai mult, deși vinurile organice au prezentat niveluri mai scăzute de poluare, acestea nu au scăpat nici de această soartă. Cele mai „toxice” probe au avut tendința de a fi identice cu cele mai ridicate niveluri de reziduuri de pesticide.
„Aceasta nu este doar o surpriză neplăcută, ci un semnal că TFA este mai mult decât o «urmă inofensivă». «Observăm o creștere cu adevărat alarmantă a concentrațiilor sale», spune chimistul Hans Peter Arp de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie.
TFA este un produs secundar al multor substanțe chimice PFAS utilizate în agricultură, produse farmaceutice și agenți frigorigeni. Acești compuși sunt extrem de stabili, nu se descompun în mediu și sunt foarte greu de îndepărtat din apă. Conform cercetărilor recente, TFA ar putea avea efecte negative asupra sistemului reproducător al mamiferelor. Germania a propus deja ca aceasta să fie recunoscută la nivelul UE ca substanță toxică pentru reproducere.
Oamenii de știință solicită Comisiei Europene și guvernelor naționale să interzică utilizarea pesticidelor fluorurate – și cât mai curând posibil.
„Chiar dacă eliminăm complet aceste substanțe chimice astăzi, consecințele ne vor bântui ani de zile”, avertizează cercetătorul olandez Gabriel Sigmund.
Citiți mai mult:
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.