Coteț de găini: cum îl construim plus zeci de modele pentru inspirație

Daca ai folosit pana acum cateva impovizatii pentru a crea un adapost gainilor din curte, ar fi momentul sa te gandesti serios la un cotet de gaini facut ca la carte. Indiferent daca vrei mai degraba sa-l cumperi gata realizat sau iti doresti sa-l construiesti chiar tu, existe numeroase modele si variante, scrie cultivaprofitabil.ro.

In plus, gainile se vor bucura de protectie contra vremii nefavorabile si, totodata, vor fi mai sanatoase si productive.

Cum aleg un cotet de gaini

Sunt cateva criterii pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand construim sau cumparam un adapost pentru micile inaripate. Iata cateva idei practice pentru un cotet de gaini.

Locul in care vom amplasa cotetul

Gainile sunt niste pasari relativ sensibile, de aceea locul in care vom pune adapostul va conta mult. Trebuie sa avem in vedere ca acesta sa nu fie pus intr-o zona cu curenti de aer sau o zona umbroasa. Gainile prefera lumina si caldura de la Soare.

Incercati de asemenea sa creati un spatiu suficient de mare intre adapostul gainilor si casa sau alte animale din curte. Nu uita ca atat gainile, cat mai ales cocosii, pot fi foarte galagiosi dimineata.

Cat de mare construim cotetul

Inainte de a construi un cotet de gaini trebuie sa ne gandim cat de mare va fi. Acest lucru il vom stabili pe baza numarului de gaini pe care dorim sa le crestem.

Cotete pentru gaini
Cotete pentru gaini – proiecte pe care le poti construi

Spatiul recomandat pentru o gaina dintr-o rasa obisnuita ar fi de un metru patrat, in cadrul volierei (adica a spatiului exterior, in care se poate misca).

Ca un exemplu, daca dorim sa avem 12 gaini, spatiul ideal pentru ele s-ar ridica la o voliera cu dimensiuni de 2×6 metri. In cazul gainilor crescute in sistem free-range nu mai ai nevoie de acest tarc.

Spatiul insuficient este o cauza frecventa a imbolnavirii gainilor. Acestea se vor stresa, vor deveni mai sensibile la boli si, de asemenea, vor fi tot mai putin productive. Va recomandam sa luati in calcul aceste rase productive de gaini.

Ia in calcul si spatiul din interior (cotetul), pentru ca aici vor trebui amplasate si cuibarele. Fiecare ar fi bine sa aiba minim 40-50 cm patrati.

Schita cotet gaini
Schita cotet gaini Foto: steamykitchen.com

Alte elemente importante ale unui adapost pentru gaini

Mai sunt cateva elemente pe care este bine sa le iei in considerare la constructia sau achizitionarea unui cotet de gaini:

  1. Cuibarele. Chiar daca le-am adus in discutie mai sus, mentionam ca acestea se pot construi cate unul la doua gaini. Este bine sa le asezati mai sus decat nivelul solului (30-40 cm), pentru ca gaina sa fie ferita de curentii de aer.
  2. Adapatoarele sunt si ele necesare. Si aici se pot apela la diverse sisteme in functie de numarul de gaini pe care doriti sa le cresteti.
  3. Ferestre. Este bine sa proiectati cotetul si cu ferestre pentru ca lumina naturala sa poata intra. In acest fel, gainile se vor simti mult mai bine si vor fi cu siguranta mai productive.

Realizarea unui cotet de gaini

Am ajuns si la etapa cea mai importanta si anume constructia propriu-zisa a adapostului pentru gaini.

Cotet gaini vopsit in galben
Cotet gaini vopsit in galben

Inainte de a incepe este bine sa facem o verificare a materialelor de care avem nevoie. Vom realiza un cotet cu pereti din lemn, deoarece este cel mai usor de construit, plus ca este o varianta cat mai durabila in timp.

Pentru schelet si pereti vom avea nevoie de placi de PAL, placi OSB, scanduri, nuiele, grinzi, barne si sipci.

Pentru partea de temelie a cotetului vom utiliza nisip si pietris, beton, precum si vada minerala. Vom utiliza sindrila, papura sau ardezie pentru invelitoarea acoperisului.

Temelia cotetului

Prima data ne vom ocupa de temelie, acest pas fiind foarte important. Cu o temelie realizata corect, vom avea un cotet de gaini solid, dar vom feri pasarile de umezeala, insecte si frig.

Iata cum ar trebui sa procedam:

  • primul strat de pamant il vom indeparta, pana la o adancime de 35 cm;
  • turnam pietris si nisip de 10 cm;
  • punem la punct un cofraj de scanduri gros de 20 cm.
  • realizam apoi o armatura din nuiele cu o grosime de 8 mm, peste care vom turna beton. Se recomanda M300. Acesta se va lasa circa 3 saptamani sa se usuce complet.
Cotet de gaini, realizarea temeliei
Cotet de gaini, realizarea temeliei FOTO: Steamykitchen.com

Daca nu ai capacitatea sa faci toate aceste lucruri pentru temelie, pune macar cateva foi de tabla sub cotet, pentru a te asigura ca rozatoarele nu isi vor face aparitia in cotet.

Cum realizam podeaua cotetului de gaini

Vom utiliza pentru podea scanduri si placi OSB. Conform masuratorilor pe care le-am facut, vom face cadrul podelei, batand cuie in scanduri. Aliniem placile OSB atent si fixam cu surupuri panoul pe cadrul de lemn.

Este indicat sa folosim un material precum rumegusul peste nisipul de pepodea. In acest fel igienizarea cotetului se va face mult mai usor.

Iarna, gainile vor avea nevoie de un asternut mai gros, de minim 20-25 cm.

Adapost gaini
Model de cotet pentru gaini – Foto: steamykitchen.com

Construirea peretilor pentru adapostul de gaini

Pentru pereti este indicat sa utilizati barne din lemn. Acestea au avantajul sa asigure caldura pe timpul iernii si racoare vara.

Dupa ce realizam structura din grinzi vom captusi cu scanduri sau placaj ori chiar placi din PAL. Puteti pune in doua straturi acest material, iar intre ele este bine sa adaugati un material termoizolant precum rumegusul sau chiar vata minerala.

In ceea ce priveste voliere, vom utiliza plasa din sarma pentru a crea un tarc in care gainile sa se poata misca nestingherite.

Acoperisul

Penultima etapa de constructie a cotetului de gaini o reprezinta realizarea acoperisului. Acesta e indicat sa fie facut la un unghi mai mic, adica zapada sa nu se acumuleze. Poate fi facut intr-o apa sau in doua.

Dupa ce realizezi scheletul cu ajutorul barnelor poti sa pui papura sau sindrila pentru invelitoare. La final se poate adauga si vata minerala pentru a crea o izolare cat mai buna a acoperisului fata de intemperii.

Cuib intr-un adapost de gaini
Cuib intr-un adapost de gaini Credit: Robert Bodnar T./Shutterstock.

Cotet gaini la tara – De ce mai trebuie sa tii cont:

  • orice intrare / iesire trebuie construita pe baza unei usi cu balamale, fie din lemn in totalitate, ori fie din plasa metalica, de recomandat cu ochiuri cat mai mici. In acest fel ne asiguram ca pasarile nu vor avea de suferit din cauza altor animale.
  • asigura-te ca vei construi cotetul de gaini pe un sol ferit de inundatii. De asemenea, realizeaza o podea inaltata.
  • este bine sa te gandesti, inca din faza de proiect, daca vei include o lumina in cotet. In zilele de iarna, lumina artificiala va prelungi procesul de clocire, deci o productivitate mai mare a gainilor.
  • inarmeaza-te cu ceva rabdare. Construirea unui astfel de cotet va dura, mai ales daca il vei face singur, 3-4 saptamani.
  • verifica daca se poate cu cineva specializat ce materiale ai nevoie si pe ce structura ar fi bine sa construiesti.

Daca iti doresti sa cumperi un cotet de gaini gata realizat iti putem recomanda aceste modele: Coteț de găini cu zonă de mișcare și repaus aluminiu sau acest cotet Kerlb. (Recomandarile noastre pentru produsele de pe alte siteuri sunt alegerile editorilor si nu sunt sponsorizate). De asemenea, am descoperit si un producator din Bacau de cotete de gaini, multe dintre modele realizate chiar din lemn.

Iata cateva idei pentru inspiratie: