Prețurile pentru unii pomi de Crăciun s-au majorat cu aproximativ 30 la sută în acest an, spun vânzătorii de brazi. În timp ce unii oameni susțin că noile prețuri bat la buzunar, alții afirmă că vor instala un brad artificial pentru că poate fi utilizat mai mulți ani la rând.
Totodată, în acest an numărul de cumpărători a scăzut, au precizat pentru Radio Moldova vânzătorii din capitală. Potrivit lor, în mare parte brazii sunt procurați de familiile tinere care au copii și mai puțin de bătrâni. Un pom de Crăciun natural cu o înălțime de doi metri poate costa până la 2000 de lei, iar în comparație cu anul trecut, prețul brazilor a crescut în medie cu 30 la sută, spun comercianții.
În timp ce unii cumpărători susțin că prețurile sunt prea mari, alții au menționat că sunt dispuși să scoată din buzunar între 300 și 600 de lei pentru un pom de Crăciun.
Pe parcursul lunii decembrie, Agenția „Moldsilva”, prin intermediul entităților silvice teritoriale, a scos în vânzare peste 50 de mii de brazi, a menționat șeful adjunct al Direcției fond forestier, arii protejate și regenerarea pădurii din cadrul Agenției Moldsilva, Serghei Tonofrei.
Serghei Tonofrei, șeful adjunct al Direcției fond forestier: „45 de mii sunt molizi, 5300 sunt pini, iar suplimentar pentru comercializare sunt 6100 de crenguțe. Înălțimea pomului variază între un metru până la cinci metri și mai mult. Pomii vor fi propuși comercializării în circa 17 entități silvice din subordinea Agenției „Moldsilva”. Prețul mediu este de aproximativ de 72 de lei per metru, dar poate varia”.
În luna decembrie, Agenția Moldsilva a organizat mai multe raiduri în fondul forestier, pentru a preveni tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid și pin. Potrivit legii, pentru defrișări ilegale se aplică amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 de unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității.