Corupția poate fi prevenită încă de pe băncile școlare

Mai informați și implicați! Este sloganul proiectului ,,Consolidarea statului de drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, care a ajuns și la cei peste treizeci de elevi din clasa IX-a de la Gimnaziul Vărvăreuca, raionul Florești. Scopul evenimentului este să informeze tinerii despre tipurile de corupție care există în Republica Moldova și în lume, dar și să îi învețe metode eficiente de combatere a acestui fenomen, relatează NordNews.

Zinaida Rotundu, profesoară: „În cadrul proiectului avem și alte activități. Facem excursii la instituțiile juridice de stat. Vom avea un concurs între echipele Roșietici și Vărvăreuca, care vor face o totalizare al acestui proiect. Plus la aceasta, copiii vor merge în localitățile natale și vor face interviu cu populația din sat. Să le aducă și lor la cunoștință câte ceva și să vadă la ce nivel populația cunoaște termenul acesta, cum se descurcă, cum soluționează.”

Potrivit experților în domeniu, este important ca elevii să cunoască încă de pe băncile școlii despre cauzele și consecințele corupției, pentru a crește o generație bine informată.

Tatiana Rotaru, jurist: „Scopul nostru a fost să informăm elevii, astfel încât aceștia să crească niște elevi integri. Să ajute societatea la dezvoltare, de a combate această boală a societății – corupția. Cum ar trebui să sesizeze un act de corupție, unde ar trebui să se adreseze, cine sunt organele care examinează aceste sesizări. Eu mi-am pus scopul ca ei să fie educați în spiritul de a fi integri, ca atunci când vor absolvi o școală sau vor vrea să dobândească o funcție, să știe cum să se comporte, să nu fie corupți.”

Elevii spun că sunt la curent cu unele acte de corupție frecvent întâlnite în țara noastră.

„Ne adresăm instituției din raion sau țară, care se ocupă de combaterea corupției, adică la CNA. Când mergem la medic, noi plătim bani ca să scăpăm de rând sau pentru a ni se acorda un ajutor mai bun, sau când poliția când ne staționează pentru că am mers cu viteză excesivă. Șoferul îi întinde o sumă de bani pentru a avea o pedeapsa mai ușoară sau a scăpa”

Își doresc să trăiască într-o societate sănătoasă, unde procesele decizionale au loc într-un mod echidistant și imparțial, spun elevii.

„Nu am știut despre mai multe tipuri de mită, lupta cu anticorupția. Am învățat multe lucruri noi astăzi. Sunt foarte multe cazuri când, în politică se dă mită, de exemplu la alegeri.”

„Noi trebuie să cunoaștem mai multe informații, deoarece am putea să participăm la acte de corupție în calitate de martori, să vedem actul, dar să nu reacționăm cu nimic, iar după asta să fim pedepsiți în acest caz.”

Evenimentul a avut loc grație inițiativei Asociației Obștești ,,Glia” din satul Roșietici în parteneriat cu AO ,,Orizonturi Rustice”. Proiectul este cofinanțat de UE și GIZ Moldova.