Cooperativele agricole, o șansă pentru fermieri

Asocierea fermierilor în cooperative agricole ar fi o soluție pentru fermierii din Republica Moldova. Afirmația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară Iurie Păsat în cadrul emisiunii Concluzii Politice de la postul nostru de televiziune. Păsat afirmă că acest lucru ar permite creșterea productivității, dar și a competitivității.

IURIE PĂSAT, vicepreședintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară: „Membrii asociațiilor să contabilizeze ce au cultivat pe terenurile lor. Câte hectare au fost semănate, care este potențialul de roadă. De exemplu avem o roadă de patru sute de mii de tone, iar cu o cantitate mare poți negocia și ajunge la prețul dorit. Tot prin intermediul cooperativelor să putem cumpăra inputuri. Când cumperi la sac este un preț, iar când ei cantități mari la fel se poate negocia angro la un preț ieftin.”

De cealaltă parte, fermierul Sergiu Stefanco susține că totuși, agricultorii sunt reticenții atunci când vine vorba de asocierea acestora în cooperative.

SERGIU STEFANCO, fermier: „Pot să mă desfac în zece, ne putem uni toți cu depozitele. Când ajungi la export, depinzi de logistică, dar logistica este monopolizată. Dacă vrei să duci marfă în Portul Constanța, te confrunți cu cozile imense de la vamă. Pentru asta statul nostru a luat credit de la Banca Europeană pentru Construcție și Dezvoltare și a construit Portul Giurgiulești, ca fermierii noștri să aibă aceleași condiții pe care le au fermierii români în portul Constanța sau cum le are fermierul din Ucraina în Portul Reni.”

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 3500 de cooperative agricole.