Consumul de roșii este legat de o mortalitate mai mică

Roșiile și produsele din roșii au fost recunoscute pe scară largă ca alimente sănătoase datorită conținutului ridicat de licopen, conform studiului publicat în FRONTIERSIN.

 

Studiile efectuate la om au arătat potențialul licopenului alimentar sau al suplimentului de licopen în reducerea nivelurilor de mediatori pro inflamatori și a stresului oxidativ, reglarea variabilelor cardiovasculare, a tensiunii arteriale și îmbunătățirea profilului lipidic. Studiile epidemiologice au arătat asocieri inverse între consumul de roșii sau licopen și riscul de a dezvolta mai multe boli cronice majore, inclusiv incidența bolilor cardiovasculare (BCV), sindromul metabolic, demențele și unele tipuri de cancer. Există un interes din ce în ce mai mare în asocierea dintre aportul de tomate sau licopen și mortalitate.

 

Pentru a furniza dovezi care să remedieze acest decalaj de cunoștințe, echipa de cercetare a investigat asocierile consumului de tomate crude, tomate în captură de tomate sau licopen cu mortalitatea cauzată de toate cauzele și cauzele specifice, utilizând date din studiul de screening pentru prostată, plămâni, colo rectal și ovarian (PLCO).