Consumul de miere crește pe piața internă, dar prețul la export scade

Consumul de miere crește în Republica Moldova, declară Ion Maxim, directorul executiv al “Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova”.

Prețul pe piața interna variază între 70 și 100 lei/kg. Totuși, chiar dacă și cererea pentru acest produs solicitat peste hotare este destul de mare, prețul în acest an nu este prea convenabil, fiind unul sub medie, de aproximativ 37-38 lei/kg, declară directorul executiv.

,,Cât privește mierea la export, anul acesta avem un mic impediment. Nu avem un preț convenabil pentru export. Aceasta nu este doar problema Republicii Moldova, e o problemă zonală, pe toată Europa, unde în acest moment preț la miere nu este.”

Pe fondul acestei situații, specialistul mai adaugă că apicultorii mai pot câștiga, în funcție de condițiile climaterice.

,,Sperăm tare mult că vom avea un preț mai bun la producția pe care am acumulat-o la moment, fiind pe ultima sută de metri la culesul de floarea soarelui și alte flori de câmp. Sperăm că nu vom sta cu ea în depozit, pregătind niște rezerve pentru familii, pentru iarnă. ”, afirmă Ion Maxim.

Din anul 2014, Republica Moldova exportă miere către Uniunea Europeană fără a fi supusă vreunor taxe.

,,Din 2014 Republica Moldova exportă miere către Uniunea Europeană fără careva taxe și fără careva limite, acesta este un beneficiu de care noi ne bucurăm. Cei mai mari cumpărători ai noștri sunt Italia și România, desigur. Mai apoi, urmează Slovacia, Polonia, Serbia.”

Cu toate acestea, până când se va găsi un preț convenabil pentru exportul de miere, producătorii din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea în privința situației actuale și speră că se vor putea găsi soluții pentru a asigura continuarea exportului cu succes și menținerea reputației de furnizor de miere de calitate.

,,Noi, până acum exportăm în butoaie, dar sperăm mult că vom putea găsi acea nișă, acea piață mică, unde vom putea ieși cu miere la borcan, și atunci cu siguranță vom avea acel preț pe care noi îl așteptăm.”, mai spune directorul executiv.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în Republica Moldova sunt aproximativ 7 800 de apicultori, care dețin peste 260 de mii de albine.