Consumul de energie electrică a Moldovei și sursele de acoperire
Conform datelor Biroului Național de Statistică, Moldova în ultimii 8 ani a avut un consum mediu lunar de 368 milioane kWh de energie electrică în valoare brută. Din această energie consumată lunar, 80 milioane mWh sau 21,8% a fost acoperită de producția locală, iar restul a fost procurată fie din Stânga Nistrului fie din Ucraina, scrie expertul în economie, Veaceslav Ioniță.
Însă, potrivit lui avem variații mari pe parcursul anului atât la consum, cât și la producția locală.
Consumul de energie electrică este relativ stabil pe parcursul anului cu un consum mai mic în lunile de vară și mai sporit iarna. Astfel vara consumul este de 320-340 milioane kWh, iar iarna de 400-440 milioane kWh. Diferența dintre consumul de vară și cel de iarnă este de 25-30%.
Cât privește producția locală, diferența este foarte mare și este determinată de faptul că energia electrică locală este produsă în cea mai mare parte prin cogenerare. Altfel spus noi producem căldură pentru principalele orașe din țară și ca un produs adițional este energia electrică. În rezultat în lunile de vară Moldova produce lunar 15-30 milioane kWh de energie electrică, iar în sezonul de încălzire producerea crește de 10 ori până la 150-160 milioane kWh.
Drept consecință în lunile de vară producția locală acoperă doar 5-10% din necesități, iar în lunile de iarnă producția locală de energie electrică poate acoperi 30-40% din necesități.
Dacă ne referim la lunile noiembrie-decembrie din acest an, atunci producția locală poate acoperi până la 40% din necesitățile noastre, însă apare o altă problemă, prețul la energia electrică consumată.
Prețul la energia electrică locală este în prezent la nivel de 4,33 lei/kWh, cea ce o transformă în cea mai scumpă energie electrică disponibilă. Spre exemplu energia electrică din Stânga Nistrului în prezent este procurată cu 1,22 lei/kWh, sau de 3,5 ori mai ieftină decât energia locală.
O altă sursă de energie ieftină era cea din Ucraina, care era procurată cu 1,5 lei/kWh. Însă, atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a lipsit Moldova de această sursă energetică.
În astfel de condiții, Guvernul României în mod prioritar a decis în timp record de 24 de ore să ofere Moldovei cel puțin 70 milioane kWh de energie electrică la preț plafonat, diferența fiind acoperită de Guvernul României. Acest suport imediat și necondiționat al României acoperă breșa creată de imposibilitatea importurilor din Ucraina și acoperă 25-30% din importurile noastre din această perioada. Trebuie să menționăm că Moldova beneficiază de energie electrică din România la preț subvenționat, mult mai mic decât prețul de piață. Suportul oferit de Guvernul României prin subvenționarea prețului la energie electrică se ridică la 7 milioane Euro lunar și va constitui cel puțin 35 milioane Euro pentru următoarele 5 luni. Este un suport financiar direct, care trebuie privind ca un ajutor din partea Guvernului României oferit cetățenilor Moldovei. În prezent România precaută posibilitatea de a majora suportul pentru Moldova cu 60%, cea ce ne va permite să acoperim 40% din necesarul de energie importată.
Însă toate capacitățile actuale existente ne permite să acoperim necesarul mediu de consum, dar nu și consumul în orele de vârf. Ori consumul de energie electrică în orele de vârf (dimineața și seara) este mult mai ridicat și Moldova se confruntă cu un deficit pe care îl poate acoperi fie prin contracte suplimentare la prețuri de minim 3,5 lei/kWh ori să facă procurări de urgență fără contract, unde prețul poate ajunge și la 6,67 lei/kWh, cum a fost zilele acestea.
Cert este că prețul mediu de achiziție a energiei electrice în lunile noiembrie-decembrie vor fi mult mai mari, cea ce va fi o presiune enormă peste sectorul energetic și cel mai probabil va trebui să avem noi majorări de prețuri.
Dacă gestiunea în această perioadă de criză va fi una impecabilă, atunci Moldova pentru lunile noiembrie-decembrie poate avea un preț mediu de achiziție a energiei electrice la nivel de 2,6 lei/kWh, sau de 2,6 ori mai scump decât prețul mediu din ultimii 5 ani . Cert este că consumul mare în orele de vârf creează presiuni enorme asupra prețului de achiziție. Noi avem de ales: reducem consumul în orele de vârf, sau plătim un preț majorat, pentru plăcerea de a consuma fără limite.