Consecințe psihologice după Covid

În secolul XXI, suntem victimele bolilor cardiace, ale cancerului și depresiei. Peste toate, s-a suprapus și pandemia. COVID-19 nu afectează doar sănătatea fizică, ci și pe cea psihică.

Pacienții confirmați cu noul tip de coronavirus prezintă deseori simptome precum regret, ură, singurătate şi neajutorare, anxietate şi fobie, iritabilitate, privare de somn.

Chiar și foarte mulți dintre cei care au luptat cu infecția au constatat că la câteva luni după vindecare se confrunta cu insomnii si cu stări de anxietate sau depresie.

Specialiștii vorbesc de o combinație dintre factorii de stres psihologic asociați cu această pandemie şi efectele fizice ale virusului.

Anxietatea este destul de frecventă la pacienții de toate vârstele. Cele mai întâlnite simptome sunt:

  • tulburări de adaptare – manifestări comportamentale sau emoționale, care pot afecta viața socială si profesională;

 

  • tulburarea de anxietate generalizată, caracterizată prin îngrijorare excesivă, cu privire la orice aspect al vieții. Neliniște, stare de oboseală, iritabilitate si irascibilitate, tulburări de concentrare, de somn, tensiune musculară;

 

  • tulburarea de panică sau atacul de panică este o stare de teamă sau disconfort intens, resimțită brusc. O recunoaștem după palpitații sau ritm cardiac accelerat, durere în piept, tremurat, dificultăți de respirație, senzație de înec, amețeala sau leșin, transpirații, amorțeli sau furnicături, teama de a pierde controlul sau „de a înnebuni”, teama de moarte;

Unele persoane menționează că le este imposibil să adoarmă noaptea, de frică să nu li se întâmple ceva rău.

Pentru pacienții cu simptome ușoare, sunt sugerate exerciţiile de respiraţie, tehnicile de relaxare şi antrenamentele de mindfulness.

Celor aflați în stare moderată sau severă le este recomandată combinarea medicației și a psihoterapiei.