Consecințe ale embargoului impus de Federația Rusă
Anul acesta riscă să fie, per general, unul extrem de neplăcut pentru agricultorii din Republica Moldova, dacă embargoul impus de Rusia la importul fructelor şi legumelor va dura o perioadă lungă. Acest lucru a fost confirmat și de economistul Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru AGRO TV Moldova.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Eu sper foarte mult că posibilitățile agenților noștri economici de a șmecheri și de a utiliza stânga Nistrului sau alte lucruri nu vor avea un impact mare, dar dacă totul va fi pe bune, adică dacă Federația Rusă chiar a decis să ia o atitudine față de noi, atunci situația e una neplăcută. Noi exportăm fructe, legume în Federația Rusă aproximativ de 2 ori mai mult decât cifrele oficiale. Adică în realitate noi exportăm de vreo 250 de milioane de dolari, în condițiile în care cifrele oficiale sunt de două ori mai mici. Din simplu motiv, nu știu, că multă producție cu valoare declarată mai mică, nu cunosc care-s motivele.”
Expertul precizează că în cazul merelor, jumătate din producția noastră merge la export și aproape 100% – în Federația Rusă.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Producția de mere care merge în Federația Rusă este mai scumpă decât cea care se vinde pe loc. În țară noi vindem merele inclusiv pentru sucuri, care au un preț mic, dar în Federația Rusă se vând la un preț mult mai ridicat. Dacă totuși această decizia a Federației Ruse este pe termen scurt, adică 2-3 luni, situația nu este extrem de gravă. Pentru că de regulă producătorii noștri au capacități de păstrare. Dacă se reiau exporturile în luna ianuarie, februarie, problema cumva o depășim. Dacă situația va fi mai de lungă durată, atunci noi intrăm într-o problemă mare și ea este agravată încă și de consecințele războiului.”
Soluția de scurtă durată pe care o au producătorii agricoli este să-și păstreze marfa în depozite. Problema e că au nevoie de resurse financiare.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Vine luna august, septembrie, când producătorii agricoli trebuie să se achite băncile, creditele. Anul acesta am avut niște prețuri fără precedent la consumabilele în agricultură: fertilizanți, petrol, costurile au fost enorme. Din acest motiv, pot ei să pună marfa, merele, strugurii în frigidere. Întrebarea e dacă își pot permite lucrul acesta din simplul motiv că toți duc lipsă de lichidități.”
Crizele din sector, inclusiv situația creată de secetă, sunt complicat de gestionat de către autorități, căci statul nu prea are instrumente, crede Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Au dat anumite facilități la accize, au mai dat ceva, dar este cam puțin. Guvernul nu are de unde, să se vrea, dar nu poate. Eu să fiu în locul lor, nu cred că aș avea un instrument la ziua de azi. Ultima dată noi cred că am avut așa o criză doar când s-a destrămat Uniunea Sovietică. Criza din acest an, este al treilea an de criză. Și vin una peste alta. Te gândești dacă ei în general vor rezista. De regulă nici un guvern nu rezistă după așa criză. Și nu ține de faptul dacă ei sunt buni sau răi, pur și simplu nu ai cum să rezolvi problemele. Prețul la resursele energetice s-a scumpit de cinci, șapte ori. Ceea ce ne salvează e că am avut un an foarte bun anul trecut, cel mai bun de la independență încoace. Dar anul acesta cred că deja putem să spunem că este un an cu o scădere puternică, să nu zic dramatică, a producției agricole globale. Cred că vom avea scăderi pe toate dimensiunile.”
Una peste alta, nici asigurările în agricultură, menite să-i protejeze cumva pe fermieri de calamitățile naturale, nu prea funcționează.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Noi ce am avut în agricultură, aceea a fost o jăcmăneală a agricultorilor. Noi am avut timp de 10 ani de zile, așa-numitele asigurări, că altfel nu le pot eticheta. Statul dădea subvenții până 80%, numai că țăranii nu primeau înapoi banii. Practic banii s-au dus și n-au venit înapoi. Asigurarea înseamnă că eu plătesc, ca atunci când apare un pericol, să fie acoperite pierderile mele. Noi mulți ani de zile încă nu vom avea un sistem de asigurări eficient în agricultură.”
Veaceslav Ioniță spune integrarea într-o piață regională de asigurări ar fi o soluție și am putea dezvolta un sistem de piață unică cu România.