Congresul Camerei Italiene de Comerț: Investiții și parteneriate bilaterale între Italia și Moldova
În cadrul Congresului anual al Camerei Italiene de Comerț, desfășurat în Chișinău, au fost prezenți atât oficiali italieni și moldoveni, cât și antreprenori din Italia care au afaceri în Republica Moldova. Evenimentul a marcat o etapă importantă în consolidarea relațiilor economice între Italia și Moldova, având ca scop promovarea investițiilor bilaterale și stimularea dezvoltării economice.
LORENZO TOMASSONI, Ambasador al Italiei:
,,Astăzi este Congresul anual al Camerei Italiene de Comerț în Moldova. Este un eveniment foarte important pentru toți antreprenorii italieni care lucrează aici în Moldova, dar și pentru toți antreprenorii din Moldova care lucrează cu colegii italieni.”
În ultimii 15 ani, Camera de Comerț Italiană din Moldova a sprijinit și gestionat producția și dezvoltarea a peste 350 de companii italiene în țară, contribuind astfel la crearea a aproximativ 11 mii de locuri de muncă în diverse sectoare. Acest succes subliniază importanța Italiei ca al doilea cel mai mare investitor în Moldova, dar și al treilea în ceea ce privește volumul cifrei de afaceri.
Nu este de mirare că legăturile de afaceri devin tot mai puternice, asemenei gustului unei cafele italiene – mai tare și mai aromată. Colaborarea economică dintre cele două țări este o poveste aparte. Companiile italiene au deja cîțiva ani buni de când investesc în Republica Moldova. Aici se produc textile, vinuri, produse agricole, iar tehnologiile italiene inovative ajută produsele moldovenești să devină competitive pe piața europeană.
BORIS FOCA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China: ,, Este un eveniment care este deja la a lll-a ediție, le urăm succes în continuare și suntem convinși că prin asemenea evenimente vom impulsiona investițiile și vom arăta și atractivitatea noastră pentru companiile italiene. Totodată îndemnăm și companiile din Republica Moldova care vor să coopereze, vor să lucreze cu piața italiană ca să se adreseze organelor abilitate, cum sunt Camerele de Comerț, să se informeze corect și să-și găsească parteneri de pe ambele maluri.”
De asemenea, s-a discutat despre facilitarea accesului la piețele europene, precum și despre importanța colaborării între antreprenorii din cele două țări pentru crearea de noi oportunități de afaceri. Un alt subiect important a fost sprijinul pe care Camera de Comerț Italiană îl oferă companiilor italiene și moldovenești, prin oferirea serviciilor de consultanță.
LUIGI SAVOIA, Conducătorul Proiectului “Moldova în Progres”: ,,Italia și Moldova sunt două țări foarte apropiate, deoarece diaspora moldovenească are o prezență masivă în Italia. Din acest considerent, noi încercăm mereu să avem o relație foarte bună cu Moldova. Posibilități sunt foarte multe, inclusiv pentru agenții economice din Republica Moldova care sunt interesați să descopere parteneriate noi sau să investească în Italia. Noi credem că lucrul pe care îl face Camera de Comerț Italiană din Republica Moldova este unul specific și complex.”
Pe timpuri, podgoriile moldovenești se întindeau doar până la orizont, acum însă s-au extins până pe dealurile însorite ale Toscanei. Geografic le despart aproape 1 500 de kilometri, dar în inimile oamenilor – doar câțiva pași. Republica Italiană și Republica Moldova sunt ca două vechi prietene din cartiere vecine, care au învățat să trăiască în același ritm, schimbând povești, gusturi și destine.
Acest congres reprezintă un punct de referință important pentru relațiile economice bilaterale, subliniind succesul și impactul investitorilor italieni în Moldova, precum și oportunitățile pentru agenții economici din Republica Moldova de a explora noi parteneriate și investiții în Italia. Conform datelor oficiale, în Italia locuiesc peste 250 mii de moldoveni. Moldovenii din diasporă reprezintă puntea dintre cele două culturi. Moldovenii din Italia muncesc, studiază, întemeiază familii și cu fiecare an se integrează tot mai profund în societatea italiană.
În Moldova s-au înregistrat cazuri de pestă porcină, rabie și gripă aviară. Gospodăriile nonprofesionale, cele mai afectate
Ouă și legume mai scumpe. Prețurile de consum au crescut cu 0,3 la sută în luna noiembrie
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.