Conflict de interese la Biruința

Sunt nevoiți să se trezească la miezul nopții pentru a-și face rezerve de apă. În această situație s-au pomenit sute de locuitori din orașul Biruința, raionul Sângerei.

Din cauza unor probleme tehnice, apa nu ajunge la etajele superioare ale blocurilor locative. În loc să soluționeze problema, autoritățile au decis, de curând, să editeze o carte despre istoria orașului, fapt ce a stârnit nemulțumirea oamenilor, relatează nordnews.md.

”Ceea ce se face astăzi la Primărie dă dovadă de incompetență totală a Administrației Publice.”

Maxim Perepeliță, tată a doi copii, regretă că și-a procurat apartament la etajul cinci.

 „Avem mari probleme cu apa. Ne confruntăm cu dificultăți colosale. Apă ba este, ba nu-i, dar mai mult nu-i decât este. Ne trezim dimineața, vrem să umplem un fierbător, să ne spălăm pe față, dar la noi, priviți, apa abia-abia picură. Suntem nevoiți să stăm cu cana. Uneori, am senzația că nu-i robinet, dar un aparat de făcut țuică. Te uiți la toate acestea și te crucești. Ne trezim noaptea și facem rezerve în fierbător, pentru ca să avem apă dimineața.”

Oamenii se plâng că sunt nevoiți să facă baie după miezul nopții. Tot atunci spală rufele și își fac rezerve pentru ziua următoare.

 „În primul rând, noi nu avem apă la etajul cinci, oamenii de la etajele patru și cinci suferă. Aproximativ de la ora 23.00 apa începe să curgă cu o presiune mai mare. Asta durează până la ora șase-șapte dimineața, exact atunci când copii trebuie să se trezească ca să meargă la școală. Cu toate că eu sunt pensionară, eu am copii, am nepoți. Suntem nevoiți să strângem apa noaptea, să ne trezim și să spălăm rufele noaptea, eu spăl noaptea. Asta durează deja de câțiva ani. Noi am scris de câteva ori plângeri, dar fără niciun rezultat, doar vorbe: va fi, vom face. Dar până acum nimeni nu a luat nicio măsură.”

„Facem baie noaptea, spălăm rufele noaptea. La ora opt dimineața, apă nu mai este, pentru că toată lumea folosește apa înainte de a merge la lucru și atunci nu se mai ridică apa la etajul cinci. Facem rezerve de apă din timp, strângem apa, când este apă pregătim, ca ulterior să avem din ce face un ceai sau mâncare.”

„Soțul vine de la lucru, iar eu sunt nevoită să-i încălzesc într-o cratiță apă, ca el să se spele. Vă închipuiți așa viață în secolul XXI. Nu este corect, ei trebuie să rezolve în primul rând problemele noastre, după care pot să editeze și cartea. Atunci când ei vor rezolva toate problemele oamenilor, ca totul să fie bine, numai atunci pot să scrie.”

Oficialii recunosc că problemă este gravă și dau vina pe turnurile de apă și pompele vechi, care nu au capacitatea de a aproviziona tot orașul. Mai mult, consumatorii ar avea datorii mari față întreprinderea locală „Gospodăria Comunală”.

 „Asta ține nu doar de primărie, dar și de Gospodăria Comunală. Pentru a face careva lucrări în sistemul de alimentare cu apă, trebuie să fie conștienți locatarii. Momentan, locatarii au către Gospodăria Comunală datorii în valoare de aproape 100 de mii de lei”, relatează Valentina Rusu, primar, orașul Biruința.

Oamenii au rămas uimiți când au aflat că primărița intenționează să aloce peste 120 de mii de lei pentru editarea unei cărți despre istoria orașului Biruința, în loc să le rezolve situația. Ei sunt indignați de gestul acesteia și o acuză de incompetență.

 „Pensionarii nu au de mâncare, n-au de foc, mergi după un copil la grădiniță niște gropi că poți să te îneci în ele, lumea nu are ce să mănânce. Nu ai unde filma un filmuleț despre orășel, totul e dezastru, dar ei tipăresc carte. Nu- i normal și nu-i corect.”

Culmea este faptul că autorul cărții ar fi chiar soțul primăriței, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

 „Marea problemă, în viziunea mea, este faptul că autorul acestei cărți este soțul primăriței, iar editarea ei a fost aprobat de către Consiliu fără consimțământul cetățenilor. Nu a fost luată în calcul părerea noastră.”

Valentina Rusu susține însă că decizia de a publica cartea încă nu a fost bătută-n cuie și că prețul este cu adevărat prea mare. Un exemplar ar ajunge să coste peste 2600 de lei.

 „M-am interesat dacă este conflict de interese. Totul este legal, vă mai spun o dată. Este foarte scump, de aceea ne-am oprit la discuții în Consiliu, dacă el decide că avem nevoie de această carte despre istoria localității. Și eu cred că este scumpă, dar nu eu am făcut calculele”, menționează Valentina Rusu.

În orașul Biruința locuiesc în jur de trei mii de oameni.