Conferința Națională Vitivinicolă a reunit vinificatori, viticultori și reprezentanți ai statului la cea de-a VIII-a ediție
În fiecare an, Conferința Națională Vitivinicolă reunește vinificatori, viticultori, reprezentanți ai statului și autorități pentru a valorifica potențialul oenologic al țării și recolta curentă. În acest an, evenimentul se transformă într-o platformă de discuție despre tendințele globale, particularitățile sectorului vitivinicol, consumul la nivel local și noile modificări adiacente.
Potrivit Directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, ediția este despre recolta de struguri a anului 2024, care a întâmpinat câteva provocări, fiind mai scăzută cu 30-35 la sută față de anii precedenți.
ȘTEFAN IAMANDI, Directorul ONVV: „Din punct de vedere tehnologic, evident, este o platformă de discuție. Producătorii discută referitor la problemele pe care le întâmpină acum. Evident din cauza recoltei mici, aceasta poate să afecteze în unele cazuri randamentul, poate să afecteze și să apară unele probleme. Deci pentru oenologi este o platformă de discuție, este de discuție inclusiv cu reprezentanții statului. ”
Despre impactul Conferinței asupra reprezentanților din sectorul vitivinicol, Andrian Digolean, secretar de Stat în cadrul MAIA, menționează că le deschide producătorilor perspective către arenele internaționale.
DIGOLEAN ANDRIAN, secretar de Stat în cadrul MAIA: „Eventual, urmare a acestui eveniment, vom cunoaște care este recolta așteptată, care sunt problemele cu care ne-am, ciocnit în perioada de înflorire, de recoltă și această estimare le va permite viticultorilor ca să-și planifice activitățile de comercializare ale produselor sale pe piețele de export, deci este un eveniment mult așteptat de către viticultori și vinificatori. ”
Oficialul precizează că cea mai importantă sarcină a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este să armonizeze în întregime legislația sectorului vitivinicol la cea a Uniunii Europene. Totodată, instituția vine în sprijinul tuturor vinificatorilor și viticultorilor, printr-o serie de subvenții menite să compenseze pierderile înregistrate.
DIGOLEAN ANDRIAN, secretar de stat în cadrul MAIA: „Și iată ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin politicile de subvenționare, vine cu un suport substanțial și anume 200 de mii de lei la plantarea unui hectar de viță de vie, plantat cu o densitate mai mare de 3.200 de vițe la hectar. Cei care plantează struguri destinați producerii vinurilor cu indicație geografică protejată și denumirii de origine protejată vor beneficia suplimentar de încă 20 de mii de lei, iar cei care pun accent pe soiuri autohtone și de selecție nouă încă 20 de mii de lei. ”
Sorin Maslo, participant în cadrul Conferinței, subliniază că evenimentul este o ocazie unică de informare despre situația curentă în care se află recolta de struguri și așteptările pentru următorii ani.
SORIN MASLO, participant: „Este un eveniment major pentru noi, ca producători agricoli și ca producători vinicoli, așa încât să ne facem o impresie generală despre situația cu roada, cu prognozele care se așteaptă pe diferite zone geografice, atât pentru anul curent, ca să știm cât mai bine cum să ne pregătim perioada următoare. ”
Totodată, Ilona Gruenewald, reprezentanta Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, vine cu un mesaj de susținere pentru toți producătorii din industrie, care participă activ la dezvoltarea ei.
ILONA GRUENEWALD, reprezentanta Delegației UE în RM: „Noi, în primul rând, felicităm aceste minunate realizări și suntem fericiți să facem parte din această industrie. ”
Astfel, participanții s-au bucurat de o serie de sesiuni de informare și o degustare a strugurilor în cadrul atelierului „Determinarea nivelului de maturitate al boabelor”, condus de Elizaveta Breahnă, care a încheiat frumos ediția anului curent.