Condiții meteo bune pentru însămânțarea culturilor de toamnă
Condițiile meteo din octombrie și noiembrie au fost favorabile pentru însămânțarea culturilor de toamnă, pentru germinarea uniformă, creșterea și dezvoltarea acestora. Este concluzia făcută de specialiștii Ministerului Agriculturii.
Seceta excesivă din toamna lui 2019, dar și din primăvara și vara acestui an, a perturbat continuitatea proceselor agrotehnice. Mulți producători de cereale sezoniere au putut începe semănatul doar după ploi, când stratul de sol umed a făcut posibilă prelucrarea acestuia.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în primele săptămâni din octombrie cantitatea de precipitații a depășit de câteva ori normele climatologice. Excepții au fost înregistrate la stațiile meteo de la Căușeni, Vulcănești și Ștefan-Vodă, fapt ce a înrăutățit situația agricultorilor din regiune.
În Republica Moldova, anual ajung să fie recoltate în jur de 420 de mii de hectare de culturi de toamnă. Prognoza pentru 2021 este aceeași. În 2019, au fost deja semănate 429 de mii de hectare cu grâu, orz și rapiță.
După seceta pedologică severă în perioada vegetației, urmată de ploile din octombrie, rezervele de umiditate a pământului până la 20 de cm adâncime satisfac necesitățile culturilor în aproape toată țara. Ba mai mult, sunt aproape chiar peste media multianuală, abateri fiind doar în raioanele din sudul Moldovei.
Situația este însă dezastruoasă în straturile mai adânci, până la un metru. Normele sunt depășite doar la Ocnița, Briceni, Edineț, Bălți și Chișinău.