La Chișinău a fost deschis primul centru de producție digital-media din Moldova.
Situat într-un spațiu de aproximativ 3400 de metri pătrați, centrul „MEDIACOR” este dotat cu spații special prevăzute pentru pre-producție și post-producție video și audio.
Aliona Maxemchuk, manager, „MEDIACOR”: „Este un centru de inovații, producție media, filme, animații, dezvoltare a jocurilor video. Suntem într-un drum și o cale nouă de a schimba și de promova tot ce înseamnă tehnologii noi în Republica Moldova.”
Acest centru de producție va fi de folos și studenților, care vor avea posibilitatea să cunoască lucruri noi, chiar din facultate.
Andrei Dumbrăveanu, profesor universitar, FJȘC, USM: „Centrul acesta oferă mai multe oportunități pentru programul de studii, dar și pentru realizarea de filme și emisiuni televizate de înaltă ținută conform standardelor europene.”
La „MEDIACOR” vor putea să vină toți cei care doresc să creeze produse video sau audio, în condiții aproape ca la Hollywood.
Doina Nistor, Directoare a Proiectul de Competitivitate, USAID Moldova: „Obiectivul acestei investiții este să încurajăm sectorul media-digital din Republica Moldova, să aducem noi tehnologii pentru a produce conținuturi media de o nouă generație și o nouă calitate, pentru ca să aducem noi abilități pentru studenți profesioniști și să creăm noi specialități, chiar aici, la universitate, care țin de domeniul media.”
Lansarea centrului a presupus reamenajarea unui spațiu potrivit necesităților.
Doina Nistor, Directoare a Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „La prima fază am renovat această bibliotecă, care conține studio-uri de post-producție, studio-uri de producție, spații de filmări, mini oficii pentru start-up-uri în domeniul media, spații de conferință, iar toată această structură este realizată la cele mai înalte standarde ale industriei media.”
„MEDIACOR” este un proiect de anvergură, care a fost construit pe parcursul a doi ani. A fost realizat printr-un parteneriat strategic între Guvernul Statelor Unite, Suediei și a Marii Britaniei, dar au fost și contribuții financiare ale partenerilor din țară.
Potrivit directoarei Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Doina Nistor, costurile totale se ridică la aproximativ trei milioane de dolari SUA.