Concluziile summitului Comunităţii Politice Europene de la Bulboaca

Republica Moldova a găzduit cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, unde aproximativ 50 de lideri europeni s-au întâlnit și au dezbătut teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea

Invitații emisiunii Actualitatea La Raport, de la AGRO TV Moldova, deputatul Vitalie Jacot și istoricul Octavian Țîcu, au comentat importanța summitului, care a avut loc în țara noastră.

Octavian Țîcu, doctor în istorie, profesor universitar: „Oportunități de acest gen pe care le avem acum, sunt o dată în secol. La fel a fost și la 27 martie, 1918, când am făcut unirea. Și acum avem o șansă unică la 100 de ani să facem integrarea europeană, cu o viteză de care nici nu ne imaginam acum doi ani de zile. Doar imaginați-vă cât de mult s-a schimbat Republica Moldova de la începutul acestui război. În 24 februarie, extrem de timorați, cu frică, incertitudine, declarații timide ale președintei și a șefului diplomației. Într-un an de zile am devenit un stat curajos, am obținut statutul de țară candidată la UE și am reușit această organizare absolut excepțională.”

Republica Moldova speră să semneze până la sfârșitul anului începerea negocierilor de aderare la UE, susține deputatul Vitalie Jacot.

Vitalie Jacot, deputat:  „Orice stat a cheltuit mult mai mult timp din momentul depunerii cererii până la momentul de începere a negocierilor. Noi am avut și niște oportunități de care am beneficiat. Vreau să spun, știind anumite lucruri pe intern, ne-am mișcat foarte rapid, suntem epuizați dar continuăm să ne mișcăm foarte intens pentru a obține acest obiectiv. Obiectivul este mult prea ambițios, dar realizabil. Miza pentru noi este ca până la sfârșitul anului să începem procesul de negocieri.”

Summitul reprezintă și reconfirmarea angajamentului țării noastre de a implementa reformele necesare, dar și de a contribui la consolidarea unității și securității pe continentul european, menționează istoricul Octavian Țîcu.

Octavian Țîcu, doctor în istorie, profesor universitar: „Unele state ies din anonimat și devin mari prin organizarea jocurilor olimpice, altele campionatele mondiale de fotbal. Noi am ieșit din acest summit prin anonimatul politic, am devenit fața politicii europene. Un lucru colosal din punct de vedere a imaginii pentru un stat ca Republica Moldova, care nu a contat niciodată, decât ca o problemă. Ei bine, noi nu am devenit doar o problemă, am devenit și un stat care a demonstrat capacități de mobilizare, capacități de a așeza politicile în direcția integrării europene și un stat care putem organiza un eveniment de asemenea anvergură.”

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie.

Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.