Compostul din frunze – o sursă excelentă de hrană pentru sol
Odată cu venirea toamnei, devine ceva obișnuit să se dea foc frunzelor uscate. Mai multe studii au demonstrat însă că substanțele care se elimină în atmosferă în urma acestui proces sunt extrem de nocive, acestea fiind foarte periculoase pentru sănătate.
”Mulți oameni cu sosirea toamnei iubesc să-și facă ordine din ogradă și mulți încearcă să-și curețe frunzele, dar ei nu știu că asta nu este deșeu. Ele foarte bine se descompun și viermii până la primăvară își fac lucrul lor. Ele descompun practic de tot frunza și acesta este un îngrășământ foarte, foarte bun pentru pământ”, spune coordonatorul de proiect, Tatiana Cebotari.
În natură, nimic nu este întâmplător. Și frunzele căzute la pământ își au rolul lor. Ele, adăpostesc insectele și animalele pe timp de iarnă. Totodată, sporesc capacitatea solului de a reține apa, protejează rădăcinile plantelor de îngheț și secetă. Sunt și o sursă importantă de nutrienți și hrană pentru fauna microbiană.
”Dacă mulți iubesc să are pământul, frunzele pot fi încorporate în pământ pentru că ele până la primăvară practic se descompun și pământul devine mai puhav și mai negru. Oamenii când strâng frunzele, ei de obicei iubesc să le ardă ca să nu rămână absolut nimic. Fumul dăunează cu 350 de ori mai cancerigen decât fumul de țigară. 02:37 -02:50 Fumul de frunze arse este foarte toxic și pentru copii și pentru maturii care au alergii, astme, dar chiar și pentru un om matur, bătrân asta e foarte dăunător”, adaugă coordonatorul de proiect
Fără frunze circuitul natural se dezechilibrează și apar un șir de probleme, printre cele mai grave fiind scăderea faunei și degradarea pământului.
”Odată cu venirea toamnei, la noi în grădină se adună foarte multe frunze, resturi organice de la roșii, de la bostan și ce face noi cu ele? Ele trebuie să rămână tot așa pe pământ. Noi cu toate acestea îmbogățim solul. Ele dacă stau așternute pe sol, noi hrănim cu ele viermișorii, microorganismele, pe urmă hrănim plantele. Dar dacă avem prea multe frunze, sau resturi, noi putem să le folosim de exemplu ca așternut pentru copăcei, pentru tufărași ca să fie o protecție pentru iarnă ca să nu înghețe”, menționează responsabila pentru grădină Aurelia Bugneac.
Într-un sol bogat în organisme vii, frunzele de sub copaci dispar definitiv până în vară, hrănind viermii, microorganismele, dar și plantele.
”Dacă a fost vara foarte, foarte călduroasă cu secete mari frunzele le-au ajutat ca să nu elimine toată apa din sol și asta a fost un mare plus pentru plante. În pădure dacă ne uităm că acolo natura își face după plac, noi când vrem să sădim un pom, sau o floare întotdeauna apelăm în pădure. Acolo este un sol foarte fertil, cu multe îngrășăminte, afânat, foarte bun din cauza că frunzele cad și se compostează”, mai adaugă Aurelia Bugneac.
Fără mult efort, puteți obține un sol fertil, aerat și sănătos. Lăsați frunzele în seama naturii, ne îndeamnă cunoscătorii.