Compostoare pentru locuitorii satului Chițcanii Vechi

24 de compostoare au fost distribuite locuitorilor satului Chițcanii Vechi din raionul Telenești. Asta datorită unui proiect moldo-francez, prin intermediul căruia sătenii au fost instruiți, privind utilizarea eficientă a deșeurilor din gospodărie, transformându-le ulterior în îngrășăminte pentru grădinile lor, scrie moldova.europalibera.org.

,,În sat s-au adus mai multe lădițe, s-au pus în diferite sectoare ale satului, ca să arătăm oamenilor cum se face compostarea. Și adunăm tot ce este prin mahala, frunzulițe, mai ales toamna. Umplem lădița, ea deja se lasă, se compostează. Oamenii văd ce facem în mahală și fac și ei în jurul caselor lor. Învățăm și copii, învățăm și vecinii. Participă tot satul.”, declară Angelina Călcîi, locuitoare a satului Chițcanii Vechi.

Pentru depozitarea unor cantități mai mari de resturi vegetale, autoritățile locale au amenajat un spațiu special de depozitare.

,,Fiind în acest proiect de gestionare durabilă a deșeurilor, până o să avem ceva mai bun, am hotărât să fac această platformă de compostare, pe teritoriul gunoiștii din satul Chițcanii Vechi. Am rugat lumea să sorteze de acasă, când au frunză, creangă, râpcă, ogrinji de la porumb, să nu le aducă împreună cu gunoiul, că se umple partea cealaltă. Depozitându-le aici, pe platforma această de compostare timp de un an, un an și ceva, merge procesul de putrefacție și peste un an, tot oamenii aceștia, pot să vină cu transportul, cu căruța, cu tractorul și să ia îngrășământ și să îl împrăștie prin grădină.”, spune Sergiu Cucu, primarul satului.

Conform legii, persoanele fizice care ard frunzele și deșeurilor menajere, se sancționează cu  amendă de la 600 până la 1.200 de lei, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei.