Compensăm sau asigurăm agricultura?
Recent, Ministerul Agriculturii a cerut de la Guvern 47 de milioane de lei, pentru compensarea pagubelor provocate de grindină, ploi torențiale și vânturi puternice.
În acest sens, reprezentanții companiilor de asigurări sunt de părere că, în situația actuală, ar fi logic ca aceste resurse să fie utilizate pentru refacerea infrastructurii rurale deteriorate, a fondului de locuințe, relatează experții de la EastFruit.
Mai mult, ei cred că despăgubirea de către stat pentru pierderile fermierilor în legătură cu evenimentele clasic asigurate care nu au fost stipulate de nicio condiție face ca sistemul asigurărilor de risc agricol subvenționat să fie inutil.
OLEG GALBURĂ, specialist în asigurări agricole: ”Pe de o parte, statul încearcă să adapteze un mecanism care există în toată lumea, de a asigura, de a face o siguranță de tot ce ține de producerea în agricultură. Dar totodată, pe de altă parte, statul compensează pierderile direct agricultorilor fără careva condiționări. S-a produs o calamitate, statul alocă bani, compensează. Noi nu spunem că este o chestie rea pentru că agricultorii suferă, trebuie să-și compenseze. Dar noi nu putem merge pe ideea că de fiecare dată statul alocă, alocă, alocă bani… Fără ca să avem pe viitor un mecanism clar. Și atunci agricultorii sunt mai puțin receptivi față de asigurări pentru că spun că statul o să le compenseze până la urmă, mai ales când mai sunt campanii electorale…”
Pentru a stimula asigurările în agricultură, autoritățile au întreprins o serie de măsuri, printre care majorarea subvenției acordate de stat de la 50% la 70 %. Însă nici așa – fermierii nu s-au îmbulzit să semneze contracte.
Pentru mulți, mecanismul funcționării acestor 70% nu este clar. Agricultorii se plâng că nu au suficienți bani și nici prea mare încredere în serviciile acestor întreprinderi.
Potrivit reprezentanților companiilor de asigurări, în acest an s-au efectuat un număr semnificativ de examinări ale livezilor de sâmburoase, în principal, de caise, asigurate împotriva înghețurilor târzii de primăvară. După recoltare, urmează să se calculeze valoarea pierderilor și să se plătească indemnizațiile.