Companiile aeriene imploră țările UE să implementeze „pașapoarte de vaccin”

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a cerut liderilor UE să introducă controversatele „pașapoarte de vaccin” pentru a reporni sectorul de călătorii aeriene aflat în dificultate, potrivit unui document scurs de portalul EURACTIV.

 

Scrisoarea, transmisă de surse UE, solicită implementarea „restricțiilor de frontieră bazate pe dovezi” în toată Europa și îndeamnă țările UE să „cadă de acord asupra rolului crucial al soluțiilor digitale sigure, cum ar fi IATA Travel Pass” (denumitul pașaport de vaccin).

 

Acesta este semnat de vicepreședintele IATA pentru Europa, Rafael Schvartzman și adresat președintelui Consiliului European, Charles Michel, înainte de o reuniune virtuală a liderilor UE care va avea loc joi (25 februarie).

 

În scrisoare, IATA susține că permisul său de călătorie va oferi „guvernelor și autorităților, dar și pasagerilor și echipajului, încrederea necesară în starea de sănătate a fiecărui pasager”.

 

Abonamentul digital de călătorie propus de IATA ar stoca detalii despre starea de vaccinare a călătorilor, precum și rezultatele recente ale testelor COVID-19, permițând pasagerilor să împărtășească rapid informații de sănătate cu guvernele înainte de a intra pe teritoriul lor, se arată în scrisoare.

 

Permisul este susținut în plus ca o modalitate de a ține pasagerii informați cu privire la schimbarea rapidă a cerințelor legale.

 

„Această soluție digitală poate verifica cadrul legal aplicabil în jurisdicțiile de plecare și sosire … asigurându-se că călătorul cunoaște toate măsurile și condițiile aplicabile”, se arată în scrisoare.

 

Cerințele stricte de verificare vor combate, de asemenea, fraudatorii care împing certificate false de vaccin, susține IATA.

 

Consiliul European urmează să se întâlnească joi (25 februarie) pentru a evalua situația COVID-19 și pentru a stabili următorii pași pentru lansarea și deplasarea vaccinului în blocul UE.

 

IATA, care reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, spune că restricțiile la frontieră pot fi relaxate pe etape prin evaluarea indicatorilor de sănătate relevanți pentru fiecare regiune, cum ar fi procentul populației inoculate, ratele de infecție și ratele de deces.

 

Grupul aerian se oferă să colaboreze cu guvernele naționale pentru a contribui la elaborarea și implementarea foilor de parcurs care ar putea relua libera circulație a europenilor.

 

Statele membre UE ar trebui să adopte o abordare „sănătoasă” pentru ridicarea impunerilor la frontierele internaționale, realizând un „echilibru realizabil între risc și viabilitatea financiară a oamenilor / economiilor”, susține scrisoarea.

 

Țările cu sectoare turistice mari tind să fie mai favorabile conceptului, cum ar fi Italia, Bulgaria, Portugalia, Slovenia și Spania.

 

Perturbarea călătoriilor internaționale cauzată de pandemia COVID-19 a zguduit industria companiilor aeriene, ducând la cele mai scăzute niveluri de pasageri din 1995. IATA estimează că traficul aerian din acest an se va înjumătăți comparativ cu 2019.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/aviation/news/airline-group-implores-eu-countries-to-implement-vaccine-passports/