Pentru a opta zi consecutiv, fermierii spanioli își continuă protestele prin blocarea cu tractoare a marilor drumuri. În Catalonia, fermierii blochează accesul la Mercabarna și în portul Tarragona, iar în Girona și Barcelona sunt blocate drumurile, inclusiv la principala piață angro. Autostrada AP-7 între Pontos și Borrassa, în apropiere de granița cu Franța, este, de asemenea, închisă circulației.
Fermierii spanioli, precum și alți fermieri europeni, cer înăsprirea condițiilor pentru importul de alimente din țările din afara UE. Ei se așteaptă ca Bruxelles-ul să ia măsuri urgente pentru a combate creșterea costului producției lor. Potrivit acestora, politicile de mediu ale UE reprezintă o povară financiară și le fac produsele prea scumpe în comparație cu cele din țările din afara UE.
Între timp, Comisia Europeană a adoptat marți o rezoluție care permite fermierilor să folosească o parte din terenurile care au fost forțate să rămână în paragină din motive de mediu. Acest lucru vine ca urmare a solicitărilor mai multor state membre de a avea mai multă flexibilitate pentru a răspunde mai bine provocărilor cu care se confruntă agricultorii europeni. Regulamentul intră în vigoare pe 14 februarie și se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie, anul acesta.
OLOF GILL, Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „După cum s-a explicat la Bruxelles, măsura le va permite agricultorilor să cultive culturi care fixează azotul sau culturi de subzistență, fără a utiliza produse de protecție a culturilor, pe 4 % din terenurile lor, în loc să le țină în paragină”.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut marți unele concesii membrilor unui sindicat al fermierilor care au amenințat că vor bloca drumurile din întreaga țară.
În cadrul unei întâlniri la Atena cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, guvernul de centru-dreapta a declarat că va încerca să reducă costurile de producție, să accelereze plățile compensatorii și să acorde scutiri de taxe fermierilor afectați de inundațiile mortale de anul trecut. De asemenea, Mitsotakis le-a promis fermierilor că va reduce facturile la energie, dar a avertizat că constrângerile bugetare lasă puțin loc pentru creșteri semnificative ale cheltuielilor.
Proteste ale fermierilor au avut loc și în Italia și Polonia. Fermierii polonezi continuă să blocheze granița cu Ucraina în apropierea orașului Dorohusk din voievodatul Podkarpackie, în sud-estul țării. Ei intenționează să rămână acolo până când cererile lor adresate UE de a pune capăt importurilor necontrolate de produse agricole ucrainene vor fi îndeplinite.
Recent, demonstranții au vărsat cereale din camioane ucrainene, despre care Ucraina i-a asigurat că sunt destinate Lituaniei.