Comisia Europeană cere măsuri urgente pentru asigurarea securității energetice a Moldovei

Comisia Europeană a solicitat autorităților de la Chișinău să elaboreze planuri pentru a face față posibilei opriri a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către regiunea transnistreană. Executivul european a exprimat disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova în asigurarea securității energetice, în special pe durata iernii, și a reafirmat angajamentul UE de a sprijini progresul țării către un sistem energetic mai modern și mai puțin dependent de Rusia, notează IPN.

Ministrul al energiei, Victor Parlicov, se află într-o vizită la Sankt Petersburg, unde poartă discuții cu reprezentanți ai companiei „Gazprom” despre continuitatea livrărilor de gaze rusești în Transnistria, în condițiile în care acordul de tranzit prin Ucraina expiră la 1 ianuarie 2024. Deși Republica Moldova nu mai achiziționează gaze rusești pentru malul drept al Nistrului, acestea rămân esențiale pentru regiunea transnistreană, unde sunt utilizate inclusiv pentru producția de energie electrică la centrala de la Cuciurgan.

Problema este cu atât mai delicată cu cât Kievul se opune reînnoirii acordului de tranzit cu Gazprom, iar mai multe state europene care încă depind de gazele rusești, cum ar fi Ungaria, Slovacia și Austria, riscă să fie afectate de posibilele întreruperi. Comisia Europeană monitorizează îndeaproape evoluțiile și este pregătită să intervină pentru a sprijini soluțiile care vor asigura o iarnă energetică stabilă pentru Republica Moldova.

 

Întâlnire la „Gazprom”: Miller și Parlicov au discutat problema gazului – vor fi casele locuitorilor Moldovei încălzite?

Înainte de plecarea sa în Federația Rusă, ministrul Energiei Victor Parlicov a discutat în Turcia despre tranzitul gazelor naturale către Moldova

 

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.