Comerțul stradal, între disconfort și sursă de existență

Olivia Cucoș, reporter AGRO TV: Lunea este zi sanitară în Piața Centrală, dar să vedem ce se întâmplă pe lângă piață în această zi.

Găsim de toate, nu și igienă. De, și muștelor le plac produsele eco.

Pentru acești oameni, comerțul stradal este o sursă de venit. Iar atunci când vin polțiștii să-i alunge, nici nu știi cui să-i iei parte.

„Venim și noi cu trei fire, dar ne pune câte 75 lei locul. Eu nu pot vinde nimic, dar ei doresc să le plătim locul. Mereu așa se întâmplă, dar oamenii legii fug. Am flori, dar nu le-am vândut, mă duc să le duc la urnă.”

Când statul nu are grijă și bătrânilor nu le ajunge pensia pentru trai, fiecare se descurcă cum poate.

„Vindem cîte puțin , vedeți că ne alungă, zi de zi fugim dintr-o parte în alta. Avem pensia 700 lei, din ce să trăim noi? Vindem ce avem acasă lapte, ouă.”

Paradoxul pieței – oamenii vând, pe bani puțini, produsele crescute cu grijă în gospodărie, ca să ia în loc, de la oraș, alimente din magazine, mai scumpe și cu adaosuri.

„Vând lapte de capră cu 15 lei jumătate de litru, am o căpriță acasă. Vînd ceapă verde din grădină, vindem ca să nu putem hrăni cu ceva. Pensia mea e prea mică cu banii făcuți la piața cumpăr de mâncare și măcar comunalele.”

Marfa de sezon nu așteaptă să fie vândută în anumite zile, ci doar la prima oră.

„ Am un mare chin și nevoie unde nu mă duc nu îmi permit să lucrez, nicăieri pentru noi loc nu este. Este luni și cireașa se strică ce trebuie să fac că toate piețile sunt închise odată. Am livadă și nu am ieșire din situație.”

Potrivit primariei, comerțul ambulant este interzis. Amenzile pentru nerespectare pot ajunge la 15 mii de lei.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

 

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.