Comercianții stradali din Edineț au ajuns la limita răbdării

Comercianții stradali din Edineț au ajuns la limita răbdărilor. Pentru că nu au acces în piață, oamenii sunt nevoiți să-și vândă marfa la periferia orașului. Poliția îi amendează zilnic, așa că banii pe care îi câștigă nu le ajung nici măcar pentru aceste sancțiuni.

„Poliția vine de la noi, de la Edineț și ne amendează. Cea mai mică amendă este de 700 lei. Ei fac procese-verbale, ajung până la 3000 lei.”

„Numai amenzi și amenzi, altceva ei nu știu.”

Autorităților, din câte se pare, nu le pasă de problemele cu care se confruntă agricultorii.

„E greutate mare, mai greu ca în Moldova nu este nicăieri și bătaie de joc, iată ce este. Nu se mai interesează că ai pământuri de arat, eu am 8 hectare de pământ de arat, cu ce să ari, dacă totul crește și iar crește, la ce aduce țăranul acesta? Îl îngroapă, definitiv îl îngroapă. Dă-i pace omului să vândă, măcar unde cade.”

„Așa zile a ajuns țăranul, s-a vorbit că se întorc cu fața la țăran, dar mai bine stăteau așa cu fundul, cum stăteau și până acum, la țăran, mai bine avea să fie. Am ajuns să stăm cu cerutul pe marginea drumului.”

„Pe cine îl interesează? Cine a venit să te întrebe din parlament, să te întrebe oameni buni ce faceți, ce aveți pe suflet, că mâncăm tot de la voi, că noi hrănim Moldova. Ceea ce aduc de peste tot locul e bun, dar munca noastră nu e bună.”

Lipsa unei piețe de desfacere a fost dintotdeauna o problemă majoră, și la Edineț, și la Chișinău, și oriunde în Moldova.  

„La Chișinău acolo e grav. Acolo toți sunt intermediari, taman cum la noi, la Edineț. A venit o jumătate din Briceni și au ocupat Edinițul nostru, și noi, când mergem acolo, nu avem loc să intrăm cu mașinile noastre, unde să mergem pe piață. Stăm și noi deja aici.”

„Motorina e scumpă, benzina e scumpă  te duci la o piață, nu ai loc, țaranul nu are loc, dar optovicul are cinci locuri.”

„Nu avem în altă parte unde vinde, dacă ducem la piață, socotiți ce ne iese nouă, ducem două mașini de vânătă cu un leu și cu doi lei și plătești drumul încolo motorină, plătești locul, stai trei zile acolo și vii cu jumătate de vânătă înapoi, iată ce bani.”

„Dacă nu e lume, cui să-i vindem? Toți zic că e țară agrară și prețurile sunt mari. Noi, ca să creștem un chiperi, trebuie să-l punem la picurătoare, asta costă totul bani.”

În R. Moldova, comerțul ambulant este interzis prin lege, iar amenzile pot ajunge până la 15 mii de lei.