Comercianții de lactate, revoltați de noua lege

Lactatele de casă care ajung pe tarabe nu vor mai fi supuse expertizei  sanitare. Decizia aparține Guvernului și are drept scop facilitarea comerțului.

Vestea i-a nemulțumit pe vânzătorii de la piața din Bălți, care insistă ca expertiza calității să fie efectuată zilnic, mai ales că acum sunt obligați să prezinte o declarație prin care vând marfa pe propria răspundere și care nu are nici-un temei juridic. Acum, comercianții se tem că-și vor pierde cumpărătorii, relatează NordNews.md.

Uliana Bidia vinde produse lactate la piața din Bălți deja de 7 ani.

,,Făceam analiză. Venea medic veterinar, medic împuternicit. El se ducea la laborator, se făcea expertiză cu diferite chimicale pentru a arăta calitatea produsului. Dacă produsul nu e contrafăcut, dacă calitatea e bună, dacă nu are mastită, dacă nu are licoză. Se confirma prin produs.”  Uliana Bidia, vânzătoare

 

Anual, femeia cheltuie în jur de 50 000 de lei pentru a-și întreține animalele. Acum, aceasta nu va putea demonstra clienților calitatea produsului.

,,Ce fel de declarație? Cum noi putem să declarăm veniturile în fiecare zi? Nu e o problemă acest lucru, dar el nu corespunde cu realitatea. Noi suportăm cheltuieli pentru drum, pentru energie, pentru hrană, pentru impozite, și sunt multe alte chestii care să produci acest produs.” Uliana Bidia, vânzătoare

 

Și ceilalți vânzători din hala de lactate spun că nu-și pot estima veniturile zilnice, mai ales că vânzările sunt în scădere.

,,Lume nu-i, lumea nu are bani. El vine și cumpără 200 grame de smântână, nu e râs, asta e realitatea. Sticla de lapte dacă e 1 litru mă întreabă, dacă nu am jumate de litru.

,,Nu ne au de oameni. Pe baza la țăran totul se face, iar nouă ne închide aerul ca noi să nu putem face un ban, ca să nu putem câștiga. Noi pe asta trăim.

,,Noi mergem public spre Președinte, la Parlament și Guvern. O să ne adresăm la domnul Grosu, la Gavrilița, la Maia Sandu. Noi suntem cetățeni ai R. Moldova, suntem dornici să respectăm legile, dar respectați și drepturile noastre.

 

Specialiștii de la piața din Bălți susțin că vânzarea produselor lactate în lipsa unei expertize medico-sanitare crește riscul intoxicațiilor în rândul consumatorilor.

,,Vor fi consecințe pentru că nu este bine. Acum, noi doar verificăm condițiile sanitare, dar vânzătorul răspunde de producția sa. Clientul când cumpără nu mai ține minte de la cine îl ia, dar se va adresa că a cumpărat un produs de calitate rea, că s-a intoxicat. Această decizie va fi resimțită.

 

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor afirmă că noua modificare a legislației va simplifica modul de certificare sanitară a mărfurilor supuse supravegherii pentru plasarea pe piața internă.

,,Astfel, adevărații comercianți își vor putea comercializa produsul în condiții mai flexibile. Cei care practică o activitate de intermediar, care cumpără de la țărani brânzeturi și alte produse și le comercializează pe piețe agroalimentare, ei deja trebuiau până în acest moment să-și legalizeze activitatea, să obțină autorizație. Astfel, când cumpărătorul se duce la o piață agroalimentară, să nu fie dus în eroare și să cunoască că nu cumpără aceste produse de la intermediari.” Alexandru Manciu, director adjunct, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

 

Cumpărătorii din Bălți cred că expertiza calității produsului este necesară, dar recunosc că vor continua să cumpere lactate și fără certificatele specialiștilor.

,,Toată viața, soțul meu a fost veterinar. Brânza de oaie, pune-i sare cât îi trebuie. Rabdă 45 de zile și oricare infecție se distruge. Mănâncă sănătoasă!

,,Da, sunt gata. Eu mereu cumpăr așa, pentru că știu că aceasta este o brânză calitativă.  Eu am oameni în această piață de la care cumpăr smântână, brânză. Sunt sigură că aceste produse nu conține ulei de palmier, adaosuri, mai ales că aici poți face degustație.

,,Nu știm ce vom cumpăra. Trebuie de controlat produsul. Acum și cu căldurile acestea, asta-i treaba.

 

Avizul pentru Prezenta lege a intrat în vigoare la data de 27 aprilie 2022, și a fost votată în prima lectură de parlament.  Proiectul de lege a fost inițiat de către actualul Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și ANSA.