Comemorarea victimelor Holocaustului

La data de 27 ianuarie, se marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Cu această ocazie, a fost organizat un eveniment la monumentul de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Chișinău, la care au participat și oficialii republicii.

„Astăzi comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții. Am pierdut nu doar părinți, copii, bunici, rude. Omenirea întreagă a pierdut oameni de știință, de cultură, inventatori, antreprenori și datoria noastră a tuturor este să transmitem această amintire tragică generațiilor următoare și să nu permitem ca aceste tragedii să se repete. Pentru asta trebuie să acționăm în baza lucrurilor care ne unesc și să nu permitem să fim dezbinați de diferențe. Pentru asta trebuie să condamnăm discursul de ură, discriminarea și orice formă de violență.” a spus MAIA SANDU- președintele Republicii Moldova.

La ceremonie, a fost prezentă și Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului, care a rostit un mesaj în memoria victimelor.

„De câțiva ani, pe 27 ianuarie ne dăm întâlnire aici la monumental victimelor fascismului pentru a comemora jertfele Holocaustului. Puțini au putut supraviețui în urma calvarului mașinăriei naziste. Aproape 6 milioane de femeie, bărbați, bătrâni, copii au fost uciși. A fost una dintre cele mai negre pagini ale istoriei europene. Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fascismului. Vedem manifestări ale antisemitismului și urii. Aceste tendințe ne îngrijorează și ne arată cât de fragile poate fi pacea.” a menționat ZINAIDA GRECEANÎI- președintele Parlamentului.

Potrivit datelor, pe teritoriul țării noastre, au murit în jur de 200 de mii de evrei în timpul Holocaustului. Este impunător și numărul persoanelor expulzate de dincolo de Prut, din Bucovina și cele care locuiau între Nistru și Bug.

„Ne întrunim la acest memorial anual. Relatăm ce a fost în trecut și păstrăm memoria pentru a nu permite repetarea ororilor celui mai tragic genocid din istoria omenirii. Este regretabil că tot mai puțină lume rămâne din cei care au văzut și au trăit aceste clipe de groază și cu atât mai importante devin activitățile menite de a duce lumină la aceste fapte istorice.” a adăugat Iulia Șeiman – director al Comunităţii Evreieşti.

Cei prezenți la manifestație au depus flori la monument.

În Moldova, mai sunt în viață aproximativ 40 de supraviețuitori ai Holocaustului.