Colecţie unică de unelte şi echipamente utilizate de meşteşugarii din vechime

O colecţie unicat de unelte şi echipamente utilizate în vechime de meşteşugarii saşi este adăpostită de Cetatea Medievală din Sighişoara, în expoziţia Casa Breslelor.

În colecție se regăsesc obiecte reprezentative cuprinse între secolele XVI – XIX ce au fost folosite de opt bresle ale meșteșugarilor saşilor din Transilvania.

Casa Breslelor este amenajată în imediata apropiere a Turnului cu Ceas de la intrarea în Cetatea Medievală, într-o clădire din secolul al XVII-lea, iar fiecare atelier de breaslă din cadrul expoziţiei are câte o reprezentare auditivă specifică, care transpune turistul în povestea breslei respective.

„Casa Breslelor este o expoziţie care cuprinde mai multe colecţii private ce reprezintă opt ateliere de breaslă care au aparţinut meşteşugarilor saşi din Sighişoara şi din împrejurimi. Organizarea expoziţiei a durat o perioadă de timp destul de lungă fiindcă toate piesele sunt originale, nu avem niciun fel de reproducere, piese de la începutul anilor 1500, până la jumătatea anilor 1900. Odată ce turistul intră în expoziţia noastră descoperă un atelier de tâmplărie – dogărie, aparţinând Breslei Tâmplarilor, un atelier complet, cu peste 400 de piese restaurate de noi. Cea mai interesantă dintre toate ar fi lada de intervenţie rapidă, aparţinând lui Hans Berger, iar în 1886 era singurul autorizat de primărie să facă reparaţiile de urgenţă. Această ladă era ţinută în trăsură, iar când era chemat la datorie împreună cu ucenicul făcea acele intervenţii de urgenţă, până se putea interveni a doua zi”, a declarat, istoricul Rareş Sorin Şopterean, directorul expoziţiei Casa Breslelor.

meșteșugari

Printre cele mai interesante obiecte din expoziție se află primul frigider fără fir electric, fabricat la Târgu Mureş, folosit de meșteșugarii din Breasla Măcelarilor, o roată de car fără spiţe, de la începutul secolului al XVII-lea, de la Breasla Rotarilor, dar și obiecte şi instalaţii tehnice folosite la prepararea vinului, printre care şi două teascuri, unul inscripţionat cu anul 1856 şi unul inscripţionat cu anul 1881, având în vedere că Sighişoara se află într-o zonă viticolă, pe Valea Târnavelor.

Despre fiecare breaslă în parte și despre obiectele representative prezente în colecția de la Cetatea Medievală din Sighișoara puteți citi mai pe larg într-un reportaj însoțit de fotografii pe AGERPRES.