Coadă de tiruri de până la șapte zile la granița cu România
Cozile de până la șapte zile la granița cu România îi încurcă pe fermierii din Republica Moldova să exporte, în această perioadă, recolta de floarea-soarelui. Motivul ar fi că, aceeași rută este folosită și de camioanele ucrainene care fug din calea războiului, și caută rute alternative. Acest lucru a creat unul dintre cele mai mari blocaje pe care le-a cunoscut regiunea Mării Negre, scrie Euronews.
„Așteptăm aici de patru zile”, a declarat un șofer de camion ucrainean. În acest timp, el a parcurs doar 600 de metri cu vehiculul său plin de cereale. În jurul lui, sute de alți șoferi moldoveni și ucraineni sunt și ei blocați.
Aceasta este acum realitatea zilnică la granița de sud a Republicii Moldova, la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești. Odată cu războiul în curs de desfășurare din Ucraina, acesta a devenit unul dintre punctele de blocaj pentru exportul de alimente în regiunea Mării Negre.
Ucrainenii așteaptă în Republica Moldova să treacă în România. Aceștia pot sta la coadă între cinci și șapte zile în medie, potrivit Ministerului moldovean al Economiei. În România, cerealele sunt duse în portul Constanța și, de acolo, în toată lumea cu nave cargo.
Vămile românești nu fac față, așa că cea mai mare parte a așteptării se întâmplă în Moldova, un punct de tranzit crucial pentru produsele agricole ucrainene.
Potrivit autorităților, numai în luna octombrie, 1.307 de camioane încărcate au traversat frontiera moldo-ucraineană prin Reni-Giugiulești.