CNAS a recepționat peste 17 mii de cereri de reexaminare a pensiei

De la începutul acestui an, persoanele care activează după ce au ieșit la pensie pot solicita reexaminarea acesteia. Cererea poate fi depusă la Casa Națională în Asigurări Sociale de către toți acei care lucrează oficial de peste șapte ani de la atingerea vârstei de pensionare.

„La etapa actuală, într-adevăr de la 1 ianuarie 2021, au dreptul la reexaminare persoanele care au de la șapte ani și mai mult și etapa este 7-10 ani, dar persoana când are mai mult de 10 ani, la fel, dacă nu a solicitat reexaminarea, poate solicita reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă.” a menționat OLGA MIHAEȘ- șef-adjunct Direcția Generală Plăți și Alocații, CNAS.

Documentele sunt așteptate la CNAS sau pot fi depuse online prin programul de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă.

„Ținând cont de situația pandemică din țară, CNAS vine cu un îndemn pentru persoanele care au dreptul la reexaminarea pensiei începând cu 1 ianuare 2021 de a aplica pentru reexaminarea pensiei cu o cerere electronica accesând site-ul cnas.md, banerul e-cerere reexaminarea pensiei, unde urmează să introduce IDNP-ul persoanei, data, anul și luna nașterii și să bifeze obțiunile care sunt indicate acolo.” a menționat OLGA MIHAEȘ- șef-adjunct Direcția Generală Plăți și Alocații, CNAS.

Mătușa Efimia are 75 de ani. Am surprins-o comercializând produse preparate de ea. Pensionara spune că a lucrat cusătoreasă timp de 43 de ani la o fabrică de încălțăminte din capitală, iar acum primește o pensie de puțin peste două mii de lei. Banii îi ajung doar pentru serviciile comunale, iar pentru o bucată de pâine, este nevoită să iasă zilnic în stradă pentru a-și vinde marfa. Bătrâna nu crede că reexaminarea ar putea s-o ajute.

„Noi cu două mii putem să trăim? Asta chiar își bat joc de oameni și acestea nu vor să le dea că zic nu le-om vedea. Eu stau uneori și mă gândesc că ar putea să îmi scoată, că la ei este așa, te poți aștepta la orice. Chiar mie îmi spun femeile că de ce nu mergi să dai documentele, pentru că ești singură în apartament și du-te și dă pentru că o sa îți plătească 500 în afară de aceștia, dar să umbli din urma lor și nimic nu își face.” ne-a spus o pensionară.

Acest bărbat este deja de zece ani la pensie. El spune că urmează să meargă la CNAS pentru a-și reexamina pensia, însă nu are speranțe prea mari ca aceasta să fie majorată în corespundere cu anii în care a muncit și a plătit contribuții la stat.

„Am lucrat în energetică, am lucrat master. Tot ce este pus cu lumini prin oraș, generația noastră a pus. Câți ani ați lucrat? Vreo 48. Pentru 40 de ani, trei mii de lei este cam puțin? Da, pentru că așa au făcut. Era dolarul slab, pentru că eu am ieșit la pensie la 60 de ani. Situația este grea și avem nădejde, dar cât ne-a mai rămas de trăit. Gata.” ne-a povestit un pensionar.

Totuși, potrivit CNAS, creșterea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare, dar şi de mărimea venitului asigurat.

„Majorarea după reexaminarea pensiei depinde de salariul pe care l-a avut persoana, în cazul în care a avut un salariu de 500 de lei, credeți-mă că de o majorare esențială nu poate fi vorba. Reexaminarea pensiei se face în baza datelor pe care le deține Casa Națională de Asigurări Sociale. Sunt niște date în registru, individuale, în cazul în care persoana nu a activat legal în câmpul muncii, dar a primit salariul în plic, nu poate fi vorba despre o reexaminare a pensiei. Ținând cont că au fost anumite etape anterior, am avut majorări de 50%, 100% sau chiar 200%. În cazul în care persoana avea 1500 de lei, după reexaminare aceasta putea constitui trei mii de lei sau și mai mult” a menționat OLGA MIHAEȘ- șef-adjunct Direcția Generală Plăți și Alocații, CNAS.

În luna ianuarie, Casa Națională de Asigurări Sociale a recepționat în regim online peste șapte mii de cereri, iar fizic au depuse peste 10 mii.

În prezent, în Republica Moldova sunt circa 693 de mii de pensionari dintre care 157 de mii continuă să muncească.