Citricele, simbol al sărbătorilor de iarnă. Cum să le consumi?

Citricele, nelipsite de pe masa de Crăciun și Revelion, rămân un simbol al sărbătorilor de iarnă, însă consumul acestora trebuie să respecte anumite reguli de siguranță. Republica Moldova a importat peste 30.000 de tone de citrice în 2023, iar în primul semestru din 2024, alte 18.000 de tone.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) monitorizează calitatea fructelor introduse pe piață, iar toate loturile sunt supuse testărilor pentru reziduuri de pesticide. În perioada 2023-2024, au fost testate 182 de probe de citrice, dintre care două loturi neconforme au fost identificate și distruse sub supravegherea ANSA.

Consumatorii sunt sfătuiți să achiziționeze citrice doar din locuri autorizate și să fie atenți la aspectul fructelor, care trebuie să fie sănătoase, curate și fără urme de mucegai sau deteriorări. ANSA recomandă spălarea riguroasă a fructelor înainte de consum, pentru a reduce urmele de pesticide.

Coaja citricelor poate conține substanțe chimice utilizate pentru combaterea mucegaiurilor și bacteriilor. De aceea, utilizarea cojilor în băuturi sau deserturi trebuie să fie moderată, pentru a evita riscurile asupra sănătății.

RECOMANDĂRI PENTRU SIGURANȚA CITRICELOR

  • Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către Agenție;
  • Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț;
  • Verificați marcajul produselor direct la raft! Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor;
  • Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide;
  • Spălați bine citricele înainte de consum! Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă.

Citiți mai mult:

Cum se pregătește Transnistria pentru o posibilă criză energetică

Guvernul dă asigurări cetățenilor că alocațiile pentru căldură vor fi achitate corect

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.