Cireșele nu ajung acum nici la procesare

Din cauza precipitațiilor continue, cireșele și vișinele moldovenești sunt de o calitate mai rea în acest an.

Producătorilor le este dificil să vândă fructele crăpate, care nu sunt solicitate pe piața internă, scriu experții EastFruit.

Cireșele mai mari, de o calitate inferioară, sunt comercializate în loturi mici angro direct de la frigidere (fără livrare) la prețuri semnificativ reduse – aproximativ 10-12 lei/kg pentru cele cu diametrul de 26 mm și mai mult.

Fermierii mici nu au deloc de câștigat de pe seama acestor condiții, dar nu au alternativă. Procesatorii nu intenționează să crească volumul de achiziție a acestor materii prime.

Reprezentanții companiilor de prelucrare din Moldova susțin că aprovizionarea nu a început încă în 2021 și cel mai probabil nu va începe curând.

În anii anteriori, dulcețurile şi gemurile de cireșe erau la o cerere redusă – atât în ​​rândul cumpărătorilor străini, cât și pe piața internă. Fructele vor fi cumpărate, dar în cantități mici: zeci de kilograme, în cel mai bun caz – sute, dar nu mii de tone. Prețurile inițiale vor fi stabilite la nivelul anului trecut – 8-10 lei/kg.

Funcționarii de la fabricile de conserve spun că un astfel de preț ar putea fi considerat bun, dacă țara ar asigura recoltarea automată, însă practic întreaga producție de fructe sâmburoase din Moldova este adunată manual.

În consecință, aproximativ jumătate din această sumă va fi utilizată pentru a plăti zilierii. Astfel cireșele moldovenești care merg la prelucrare devin necompetitive în comparație cu cele poloneze.