Cireșele, neîntrebate nici pe piața locală, nici pe extern

La începutul lui iulie, cireșele au continuat să se ieftinească în Moldova. Săptămâna trecută, fructele de calibru mai mare au fost oferite în piețele din oraşe la 17-24 lei/kg , iar în comerțul cu amănuntul – la 20-30 lei. Cireșele mici din parcelele și fermele personale au fost vândute în comerțul angro și cu amănuntul cu cel mult 10-16 lei/kg, relatează experții de la EastFruit.

Pentru comparație – anul trecut, prețul angro pentru cireșele mari nu a scăzut sub 20, iar pentru cele mici – sub 13 lei.

Mai mult, în această perioadă, oferta de pe piața internă depășește considerabil cererea – nu există cozi nicăieri, iar solicitările la export sunt, de asemenea, reduse.

Întreprinderile horticole mari vând peste hotare deja, pentru a 2-a săptămână consecutiv, pe piețele Rusiei și, într-o măsură mai mică, în Belarus. Cu toate acestea, volumul aprovizionărilor este de câteva ori mai mic în comparație cu anul trecut.

Totuși, când vorbim despre exportul cireșelor, din punct de vedere statistic, luna iunie este cea mai profitabilă – atât din punct de vedere al veniturilor, cât și al cantităților.

În acest sens, 2021 diferă cu siguranță de ultimii 4-5 ani (doar 2017 a fost parțial similar din cauza ploilor și temperaturilor scăzute din iunie). În actualul sezon agricol, începutul perioadei de comercializare activă s-a mutat cu aproximativ 2-3 săptămâni mai târziu, în a doua jumătate a lunii trecute. În același timp, precipitațiile, în unele zone – puternice, continuă să cadă și în iulie. În consecință, agronomii întreprinderilor horticole cred că în luna iulie cea mai activă perioadă de vânzare a cireșelor va fi, de asemenea, relativ scurtă: 2 săptămâni, 20 de zile – nu mai mult.

Totodată, din cauza precipitațiilor și a modificărilor bruște ale temperaturii aerului, fructele  crapă. Astfel, chiar și în livezile intensive acoperite cu plase și peliculă anti-ploaie, cireșele crăpate și chiar cele absolut întregi vor începe să putrezească destul de repede deja pe pomi. Încă un factor semnificativ: din cauza umidității ridicate, caracteristicile organoleptice scad semnificativ, în special duritatea și păstrarea calității.

Conform previziunilor pesimiste ale experților în marketing, în 2021 prețul mediu angro al cireșelor exportate, cel mai probabil, nu va depăși 1 USD/kg.