Cireșele moldovenești cuceresc piața Uniunii Europene

2.600 de tone de cireșe au fost exportate, în acest sezon, către Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere de 12,5 ori, comparativ cu anul trecut.  Datele au fost prezentate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. În total, țara noastră a exportat, în acest an, aproximativ 16 mii de tone de cireșe în valoare de peste 22 milioane de dolari.

Potrivit Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, în acest an, fructele moldovenești au fost livrate, pentru prima dată, în Spania, Italia, Belgia și Olanda. În acest context, experții sunt de opinia că accesul la noi piețe de desfacere se datorează lipsei de producție din partea concurenților cheie, precum Grecia, Spania și Italia. Datorită acestei conjuncturi, producătorii moldoveni au avut posibilitatea de a satisface cererea de cireșe de pe piața UE. De asemenea, a fost o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni să prezinte oferta de cireșe și să demonstreze competitivitatea fructelor moldovenești pe această piață pentru dezvoltarea parteneriatelor comerciale pe termen lung.

Comunicatul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională: ”Succesul în extinderea geografiei exporturilor se datorează eforturilor și investițiilor producătorilor de fructe din ultimii ani: investiții în soiuri moderne, solicitate pe piață, infrastructură de post recoltare: răcire forțată, păstrare și ambalare pentru cireșe, implementarea standardelor internaționale GLOBALG.A.P./GRASP.”

În ultimii cinci ani, în Republica Moldova, suprafețele de livezi cu cireși au crescut de la 3.600 la 4.300 hectare. Moldova se poziționează în top 15 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.